Forrás: Erec

A parlamenti választásokon győztes terrorista szervezetet, a Hamászt kérte fel kormányalakításra Mahmúd Abbász palesztin elnök az új palesztin törvényhozás alakuló ülésén, amely Korán-idézetek felolvasásával és a képviselők eskütételével vette kezdetét Rámalláhban. Az elnök egyúttal felszólította a szervezetet az Izraellel kötött megállapodások tiszteletben tartására.

Abbász beszédében felszólította az új kormányt, hogy tartsa tiszteletben a Palesztin Hatóság és Izrael között korábban megkötött megállapodásokat, különös tekintettel az 1993-as oslói egyezményre, amely megnyitotta az utat a Palesztin Hatóság megalakulásához. Az elnök úgy vélekedett, hogy az új kabinetnek el kell köteleznie magát az Izraellel való békefolyamat mellett és véget kell vetnie a „fegyverek káoszának”.

A Hamász mindeddig nem ismerte el a zsidó államnak a létezéshez való jogát sem. Szami Abu Zuhri, a Hamász szóvivője elutasította Abbász felhívását. „A Hamász elveti a tárgyalásokat a jelenlegi körülmények között mindaddig, amíg a megszállás és az agresszió folytatódik. Megerősítjük a fegyveres ellenállás melletti elkötelezettségünket, mint népünk természetes jogát” – jelentette ki a szóvivő. Ugyanakkor Iszmáil Hanije, a mozgalom miniszterelnök-jelöltje szerint „olyan politikai nézeteltérésekről” beszélt a Hamász és Abbász között, amelyeket „párbeszéd útján” meg lehet oldani.

Abbász felszólította a nemzetek közösségét, hogy segítsenek újraindítani az izraeli-palesztin béketárgyalásokat. Úgy vélekedett azonban – utalva a Hamász-kormány esetére ígért nemzetközi szankciókra -, hogy „nem szabad megbüntetni a palesztin népet demokratikus választása miatt” és a választások okozta változás „nem lehet ürügy a palesztinok elleni újabb agresszióra, vagy zsarolásra.”

Az ülés helyszínén – a Mukata negyedben, a Palesztin Hatóság kormányzati negyedében -, illetve videó-konferenciavonal segítségével 119 képviselő vett részt a palesztin törvényhozás 132 tagjából. Tizenhárom megválasztott képviselő jelenleg izraeli börtönökben raboskodik terrorcselekmények elkövetése miatt.

A konferencia-vonalat annak az 54 képviselő számára hozták létre, akik az izraeli biztonsági intézkedések miatt nem tudtak a Gázai övezetből Rámalláhba utazni. Ez elsősorban a január 25-i választásokon 74 mandátumot szerzett Hamasz szélsőséges iszlám mozgalom képviselőire vonatkozik, mivel Izrael a szervezetet terrorista csoportnak tekinti.

A Hamasz képviselői a parlamenti ülés előtt is megerősítették, hogy Hanije a jelöltjük a kormányfői posztra. Az Abu Abed néven is emlegetett Hanije, a radikális szervezet politikai bizottságának tagja vezette a Hamász listáját a január 25-i palesztin parlamenti választásokon.

Breuer

Comments are closed.