Forrás: Erec

Dr. Iszmail Hanijeh (50) Ahmed Jasszin sejk halála óta a Hamasz gázai és cisz-jordániai vezetője Dr. Mahmoud al-Zaharral együtt, előzőleg Jasszin irodavezetőjeként dolgozott. Hanijeh szorgalmazta, hogy a Hamasz induljon a palesztin parlamenti választásokon és a terrorszervezet választási listáját vezette.

2003-ban Jeruzsálemben a Hamasz egy öngyilkos merénylője felrobbantott egy buszt. A merénylet többtucat halálos áldozatot követelt. Válaszul az izraeli hadsereg légicsapást mért a Gáza Övezetben egy épületre, ahol Jaszin, Hanijeh és a bombát készítő Mohammad Deif tartózkodott, de a három férfi sértetlen maradt.

Hanijeh a Sati menekülttáborban született, Gázában. Itt, az Iszlám Egyetemen arab irodalomból szerzett diplomát, 1987-ben és csatlakozott az iszlamista ifjúsági mozgalomhoz. 1992-ben négyszáz Hamasz aktivistával együtt Izrael Libanonba száműzi, de később visszatérhet Gázába. Ekkor az Iszlám Egyetem dékánjává nevezik ki, és a Hamasz diákszervezetének vezetője lesz.

Hanijeh az erőszakot a politika elé helyezi. A 2005-ös palesztin helyhatósági választások kampányában kijelentette: a Hamasz esetleges győzelme bebizonyítja, hogy a palesztinok többsége az Izrael elleni fegyveres harcot támogatja. Az is igaz viszont, hogy az idei kampányban a fegyveres harc kifejezés helyett „népünk érdekét szolgáló ellenállásról” beszélt. A politikus elutasította a Hamasz fegyvereseinek integrálását a palesztin biztonsági szervezetekbe is, mondván: „Túl korai erről beszélni a megszállás és a palesztin nép elleni folytatólagos agresszió miatt”.

A palesztin miniszterelnök valódi céljait nem rejtette véka alá, amikor a Gáza Övezetből való egyoldalú izraeli kivonulás kapcsán kijelentette: „A Gáza Övezet felszabadítása nem jelenti a teljes felszabaduláshoz vezető út végét. Nem állunk meg addig, míg fel nem szabadítunk minden palesztin földet melynek Jeruzsálem a koronája.”

Comments are closed.