Forrás: Erec

Az izraeli választások közeledtével egyre nagyobb érdeklődés tapasztalható az izraeli politikai helyzet iránt Magyarországon is. Ezt az igényt kielégítendő a Szochnut meghívta Magyarországra Izrael egyik legbefolyásosabb és legelismertebb médiaszemélyiségét, Avi Benyahut. Avi a Galei Cahal, a katonai rádió főszerkesztője, parancsnoka, Jichak Rabin és Simon Peresz miniszterelnök média tanácsadója volt. A Szochnut jó döntést hozott, a közönségtalálkozókat mindenütt nagy érdeklődés és aktivitás övezte.

Február utolsó hétvégéjén sűrű programot bonyolított le az izraeli médiasztár. Szombat este Dobogókőn a Hasbara Szeminárium hallgatóinak tartott beszámolót az izraeli politika előtt álló kihívásokról. Vasárnap Meir Beck Szochnut vezetővel Szegedre látogatott, ahol a Szochnut, a helyi hitközség, a Keresztény-Zsidó Társaság és a Magyar-Izraeli Baráti Társaság által szervezett teológiai napon vett részt. A neves előadók részvételével megtartott konferencia méltán váltott ki hatalmas figyelmet a városban, rengetegen jöttek el a hitközség dísztermébe, sőt Kiskunhalasról és Hódmezővásárhelyről is érkeztek érdeklődők.

Február 27-én hétfőn a budapestiek találkozhattak Avi Benyahuval a Bálint Házban. Ez az esemény is az előzetes várakozásokat meghaladó sikerrel zárult, a hallgatóság megtöltötte a Zsidó Közösségi Házat. A Galgalac vezetője részletesen elemezte a Hamasz hatalomra jutása utáni helyzetet és az iráni fenyegetést. Mint elmondta, Izrael semmiképp sem fogja engedni, hogy Irán atomfegyverhez jusson, de jelenleg ezt a diplomácia eszközeivel próbálja megakadályozni. A közönség kérdéseit követően Klein Judit izraeli és jiddis dallamokból álló dalestje oldotta a hangulatot nagy sikert aratva.

Comments are closed.