Forrás: Erec

Engedjék meg, hogy beszámoljak arról, hogy mi minden történt a Szochnut életében legutóbbi számunk megjelenése óta!

Február eseménydús hónap volt. Rögtön a hónap első napján egy negyven fős csoport számára tartottunk tájékoztató estet a Bálint Házban, mielőtt elindultak a tíznapos Taglit ajándék körutazásra, Izraelbe. Az esten előző csoportunk résztvevői és vezetője adott hasznos tanácsokat az útra készülődőknek.

Nem csak Magyarországra, de Szerbiába is ellátogattunk Tubisvát megünneplésére, helyi közösségekbe. Kellemes volt a nyelvtanfolyamainkon tanulók számára rendezett ünnepségünk is.

Először rendeztünk Hasbara szemináriumot az Izrael és a média iránt érdeklődő fiataloknak. Úgy láttam, hogy a húsz résztvevő – amellett, hogy sokat tanult – rendkívül jól érezte magát a dobogókői hétvégén, melynek sikeréhez az izraeli nagykövetség együttműködése is hozzájárult.

Több előadást tartott a meghívásunkra Magyarországra érkező Avi Benyahu, Izrael egyik leghallgatottabb rádiócsatornájának, a Galei Cahalnak a vezetője, Jichak Rabin és Simon Peresz miniszterelnök média tanácsadója. A Bálint Házat zsúfolásig megtöltötte a hallgatóság – csakúgy, mint a szegedi hitközség épületét -, és remélem, nem távoztak csalódottan: nem csak az izraeli politikai helyzetről kaptak mély elemzést, hanem érdekes részleteket tudhattak meg Bill Clintonról vagy akár Jasszer Arafatról, akikkel Avi többször tárgyalt.

Budapesten járt Lionel Link, a Pinchus Alapítvány oktatási koordinátora. A zsidó oktatást a diaszpórában támogató alapítvány Magyarországon is jelentős összeggel segít több projektet és intézményt, s további kezdeményezésekkel is szívesen venné fel a kapcsolatot. Lionel Linket a Szochnut látta vendégül Magyarországon.

A Szochnut jövőbeli munkájára talán legnagyobb hatást kiváltó esemény mégis a világszervezet elnökének, Zeev Bielsky-nek budapesti látogatása volt. Zeev találkozott többek között az ifjúsági szervezetek vezetőivel és a programjainkon résztvevők egy csoportjával is. Megismerte és elismerte irodánk munkáját és biztosított támogatásáról. Ez fontos visszajelzés volt számunkra is.

Kedves olvasóink! A Szochnut legfontosabb célja továbbra is az, hogy minél több fiatalnak tegyük lehetővé, hogy eljussanak Izraelbe és ott megtalálják a számukra legmegfelelőbb programot, valamint hogy minél több érdekes izraeli személyiséget hozzunk Magyarországra, akik országunk minél több színét bemutatják az itteni zsidóságnak.

A jövőről szólva: szívesen várjuk az Erecbe hozzászólásaikat, észrevételeiket. Ha úgy vélik, hogy érdemes lenne valamilyen fontos eseményről hírt adnunk, esetleg gondolatról beszámolnunk, forduljanak hozzánk bizalommal, nyitottak vagyunk a közlésre.

Meir Beck

igazgató

Comments are closed.