Forrás: Népszava

Elsősorban nem magát a madárinfluenza ellen kifejlesztett oltóanyagot, hanem annak gyártási technológiáját értékesítené külföldre az Omninvest Kft. A vakcinát kifejlesztő és előállító cég szerint nagy a kereslet az oltóanyag iránt. Úgy tudjuk, hogy a többi között Oroszországban, Kínában és egyes arab országok lehetnek majd a technológia forgalmazásának középpontjában.

A keleti piacok lehetnek az első számú célpontjai a Magyarországon kifejlesztett madárinfluenza elleni magyar oltóanyag értékesítésének – erősítette meg lapunk értesülését Németh Zsolt, a vakcinát kifejlesztő és előállító Omninvest Kft. szóvivője. Információink szerint elsősorban Oroszország, Kína és egyes arab államok lehetnek a forgalmazás középpontjában. A szóvivő – konkrét államok megnevezése nélkül – azt mondta: ez nem a cég stratégiája, hanem a globális helyzetből adódó racionalitás. Az Omninvest Kft. gyártókapacitása nem elegendő a kereslet kielégítéséhez, szemben a nagy multinacionális vállalatokkal, amelyek – ha sikerül kifejleszteniük egy hasonló oltóanyagot akkor – magát a vakcinát forgalmazzák majd. Ezzel szemben a magyar cég a gyártási technológiáját értékesítené, elsősorban azokban a szegényebb országokban, amelyek így az Egészségügyi Világszervezet ajánlása szerint kiépíthetnénk saját gyártókapacitásukat – tette hozzá Németh Zsolt.

A technológia értékesítésének további előnye, hogy akkor nem a magyar cégnek kell forgalomba hozatali engedélyt kérnie a vakcinára, hanem a vevőnek. Ettől függetlenül fontos, hogy az oltóanyag a napokban megkapta az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) a magyar tanúsítványt, amely keleten kifejezetten jó referenciának számít, s gyakorlatilag előfeltétele a technológia eladásának.

A magyar kormány korábban kétmilliárd forint vissza nem térítendő támogatással, és ugyanekkora összegű kedvezményes hitellel támogatta a vakcina kifejlesztését és előállítását végző Omninvestet. A cég és a kabinet megállapodása értelmében az oltóanyag értékesítéséből származó mindenkori bevételek 14 százaléka közvetlenül visszafolyik majd az államhoz.

Losonczi Gergely

***

Átterjedt Malajzia északi részére a madárinfluenza vírusának emberre is veszélyes H5N1 altípusa. Malajziában idén először a főváros, Kuala Lumpur körzetében, négy faluban jelent meg a betegség. A vírus miatt pusztult el egy hattyú Kazahsztán nyugati részén, a Kaszpi-tenger partján is. Egyelőre még folynak az elemzések annak megállapítására, hogy a H5N1 variánsról van-e szó. Az izraeli mezőgazdasági minisztérium ugyanakkor megerősítette, hogy három helységben felütötte a fejét a madárinfluenza-vírus emberre is veszélyes változata. Az érintett térségben zömében kiirtották az állatállományt. A kormány több mint 3,2 millió dolláros kártérítést fizet a gazdáknak.

Comments are closed.