Forrás: Népszava

Iszmail Hanija kijelölt palesztin miniszterelnök befejezte kormánya megalakítását és tegnap előterjesztette Mahmúd Abbász elnöknek a miniszterek listáját. A Hamásznak nem sikerült megnyernie egyetlen párt támogatását sem, ezért a 24 tagú kormány minden minisztere Hamász-tag vagy független szakértő lesz. A radikális nézeteiről ismert Mahmud a-Zahar lesz a külügyminiszter, míg a pénzügyminiszteri tárcát Hanija Omar Abd el-Razek egyetemi professzornak ajánlotta fel, arra számítva, hogy az ő személye talán elég bizalomgerjesztő az amerikaiak és az európaiak szemében, hogy rajta keresztül tovább folyósítsák a palesztinok számára a segélyeket.

A javasolt kormányprogram az izraeli és a nemzetközi tényezők egyetlen követelésének sem tesz maradéktalanul eleget: a Hamász-kabinet nem ígéri, hogy elismeri Izraelt, hogy véget vet a fegyveres harcnak és azt sem, hogy tiszteletben tartja a korábban megkötött megállapodásokat. Ezért az amerikaiak arra ösztökélik Abbászt, hogy ne hagyja jóvá az új kormány programját. Ezt Abbász aligha fogja megtenni, de szóvivője, Nabil Abu Rudejna utalt rá, hogy a palesztin parlamentben a bizalmi szavazást az új kormányról csak a jövő heti izraeli választások után fogják megtartani.

Időközben súlyos humanitárius válság alakult ki a gázai övezetben, miután Izrael – terrorista csoportok konkrét merényletterveire hivatkozva – elzárta a Karni határátkelőt, amelyen át az áruforgalom zajlik Izrael és Gáza között. A palesztinok viszont nem egészen világos okoknál fogva nem fogadták el az izraeli ajánlatot, hogy a Kerem Salom-i átkelőn küldenek élelmiszert. Gázában emiatt akut élelmiszerhiány, főleg liszthiány keletkezett és a szó szoros értelmében éhínség fenyeget. Amerikai beavatkozás következtében tegnap az Egyesült Államok tel-avivi nagykövetségén találkoztak az izraeli, a palesztin, az amerikai és az európai megbízottak, hogy megoldást találjanak.

Az izraeli-palesztin feszültség másik oka egy tíz éves palesztin kislány halála Dzsenintől nyugatra. Terroristák után kutató izraeli katonák egy palesztin kocsi gumiabroncsaira lőttek, de a kocsiban az apjával utazó kislányt találták el. Az izraeli hadsereg sajnálatát fejezte ki a kislány halála miatt és vizsgálatot indított az ügyben.

Yehuda Lahav (Tel-Aviv)

Comments are closed.