Forrás: NOL

Népszabadság * Munkatársunktól * 2006. március 21.

Koalíciós partner hiányában, az új palesztin kormány 24 tagjából 19 a Hamasz radikális szervezet tagja, míg öten függetlenek – derült ki tegnap, miután vasárnap este Iszmail Hanija, a januári választásokon győztes párt miniszterelnök-jelöltje átadta a kabinettagok névsorát Mahmud Abbasznak. A palesztin elnök feltehetően jóváhagyja a jelölteket.

Kemény ellenfelet kapott Izrael: a Hamasz gázai vezetője, a szélsőségesebb irányzatot képviselő Mahmud Zahar irányítja a külügyminiszteri tárcát. Ellene Izrael korábban merényletet kísérelt meg. Egy másik hűséges Hamasz-tag, Szajed Szejam lesz a belügyminiszter, így ő felügyeli majd a három biztonsági szervezetet – írta a Reuters. Egy nő és egy keresztény is helyet kapott a kabinetben.

A Hamasz korábban nemzeti egységkormány felállítását tervezte, de az Abbasz vezette Fatah nem volt hajlandó csatlakozni. Sőt vasárnap a Népi Front Palesztina Felszabadításáért nevű szélsőséges szervezet is bejelentette: nem kíván a kabinetben részt venni. Ezért tegnap a Hamasz azzal vádolta meg Washingtont, hogy nyomást gyakorolt a palesztin pártokra: ne lépjenek koalícióra a Hamasszal, hogy a radikális szervezet így elszigetelődjön.

Brüsszelben eközben nem zárták ki, hogy az EU támogatja a Hamasz vezette palesztin hatóságot, ha változást látnak a radikális szervezet politikájában. A Hamasz eddig nem volt hajlandó lemondani Izrael állam elpusztításáról.

Comments are closed.