Forrás: NOL

Népszabadság * Hírösszefoglalónk * 2006. március 21.

Március 21-e a rasszizmus elleni küzdelem nemzetközi napja. A Szubjektív Értékek Alapítvány ebből az alkalomból az idén is rendezvényeket szervez: a ma délután kezdődő, estig tartó programoknak a hagyományokhoz hűen a Millenáris Park ad otthont.

Az idei téma a digitális társadalomhoz kapcsolódik. A szervezők arra kíváncsiak, hogy a rasszizmus és a rasszizmus elleni harc mennyire veszi föl a XXI. század tempóját, és hogyan képes alkalmazkodni az internet kultúrájához, a digitális világhoz. Megvizsgálják azt is, hogy a világhálón milyen szerveződések találhatók, amelyek közvetlen viszonyt ápolnak a rasszizmus okozta problémákkal és magával a rasszizmussal.

Szintén az antirasszista világnaphoz kötődő hír, hogy a MEASZ (Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége) ebben is átadja a Radnóti-díjakat. A díj a társadalom területén tevékenykedő magánszemélyeknek adományozható, olyan embereknek, akik munkásságukkal, véleményformáló kiállásukkal fellépnek a rasszizmus, az antiszemitizmus, a kirekesztés bármely formája ellen.

Az antirasszizmushoz kevéssé, a tágabb értelemben vett emberi jogokhoz azonban nagyon is köthető az a vitaest, amelyet Mégis, kinek az élete? címmel a Prostitúció Nélküli Magyarországért Mozgalom rendez ma este a budapesti Gödör Klubban. A szervezők választ várnak a kormányfőtől és a pártok elnökeitől arra a kérdésre, hajlandók-e beterjeszteni és megszavazni a parlamentben a gyermekprostituáltak klienseinek megbüntetésével kapcsolatos törvényjavaslatot.

Comments are closed.