Tanulóhét

sofar, 2006. március 19. 23:30  JNA24 médiafigyelő, NOL Add comments

Forrás: NOL

Népszabadság * Kelen Károly * 2006. március 20.

Csak újságot nem olvasni, tévét nem nézni, rádiót nem hallgatni. Különben azt olvassa az ember, hogy a ma egyetemistái fölháborodnak, ha a történelemvizsgára tíz oldalnál többet kell elolvasniuk a francia forradalomról. A tévében csillogó szemű műsorvezetőt lát, aki úgy beszél a múlt század első felében világhírűvé lett Moholy-Nagy László művészetéről, mintha most fedeznék föl. A rádióban pedig a dugókról beszámoló riporter a pesti rakparton araszolgatva közli, onnan nézve milyen snassz a szimpla Munkácsy felirat a királyi palotán.

Én meg alig várom, hogy megjelenjék a magyar Vadak – és nem mellesleg francia társaik, köztük Matisse – kiállítását hirdető hatalmas vászon a Nemzeti Galéria épületén, hogy minél többen tudják meg: a palota földszinti termei megint lenyűgöző műveknek adnak helyet. S remélem, nemcsak a művészettörténet szakos diákok rohannak majd megnézni a tárlatot, ámulni azon, mit hoztak magukkal festőink a XIX. és XX. század fordulójának Párizsából. Egyben megtapasztalják, annak idején mennyire be volt ágyazva a magyar művészet a kortárs nemzetközi élvonalba.

Az avantgárd ma már történelem, de kortársakról is lehet tanulni, és ami még több, kortárs művészekkel lehet találkozni. A Művészetek Palotájában lévő Ludwig Múzeumban a most már szokásos hónap végi szombaton délelőtt gyerekprogramok, délután sok más mellett a Nemzeti Filharmonikusok kortárs zenei koncertje lesz, majd Bakos Gábor és Weber Imre képzőművészek mutatkoznak be.

A hét szenzációja, hogy megjelenik Kertész Imre új könyve, a K. dosszié. A Nobel-díjas szerző saját életéről készített öninterjút. Akik szerdán meghallgatják felolvasását, megérthetik, miért nem ő a Sorstalanság Köves Gyurija, annak ellenére, hogy a maga megélte történetet írta meg a műben. Azaz tanulhatnak: mi a lényegi különbség regény és emlékirat között.

Akinek pedig ennyi nem elég, talán az alább felsoroltak közül választja ki a neki való szerzőt és programot.

l Petőfi Irodalmi Múzeum, ma este 6-tól Márai Sándor: Légyott, Széchenyi István: Napló, március 15. Felolvasnak a netnapló írói: Beney Zsuzsa, Bodor Béla, Gordon Agáta, Kemény István, Nádasdy Ádám, Zalán Tibor és Zilahy Péter. Moderátor: Németh Gábor, énekel: Palya Bea, dudán kísér: Szokolay Dongó Balázs.

l MU Színház (Budapest XI., Kőrösy József utca 17.), 21-én este fél 6-kor Bódis Krisztával beszélget Márton László.

lRadnóti Miklós Színház (Bp. VI., Nagymező u. 11.) 23-án este 7-kor Kertész Imre: K. dosszié. Felolvas a szerző.

Comments are closed.