Forrás: NOL

Népszabadság * Olvasói levél * 2006. március 20.

Nagyjából egyetértek Hegyi Gyulával (Keresztesek pedig nem vagyunk, február 9.), de nem egészen. Velejéig antidemokratikus az a rendszer, ahol a vallás és az állam teljesen összefonódott. Igaz, a kereszténység is hasonló cipőben járt hatszáz évvel ezelőtt, de ebből legfeljebb az következik, hogy az iszlám hatszáz évvel le van maradva a keresztény világtól.

Igaz, hogy az iszlám terrorizmus legfőbb mozgatórugója az a tévhit, miszerint a nyugati világ (s Izrael) az iszlám megalázására és elpusztítására törekszik. Erre egyszerű volna a válasz: nem kell tévhitben élni. Iszlám csoportok programja: Izrael megsemmisítése, és nem fordítva!

A szerző azt írja, hogy a nyugati világ és az iszlám közti szent háború ma irreális rémálom, radikális imámok és elmebeteg nyugati publicisták valóságtól elrugaszkodott képzelgése. Itt a szerző a jelzőket helytelenül (fordítva) alkalmazta. A nyugati publicisták nem elmebetegek, hanem radikálisok, az imámok viszont nem radikálisok, hanem elmebetegek. Egyébként semmilyen háborút nem tartok szentnek. Minden háború borzalmas.

Az íráshoz mellékelt Marabu-rajz nagyon találó. A tintapaca és a vérfolt bizony nem egyenlő. Ezt csak a szélsőséges iszlám akarja egyenlőnek feltüntetni.

Torda Miklós

Budapest

Comments are closed.