Forrás: Népszava

A Világbank szerint Magyarország igen jól áll a madárinfluenza elleni felkészülésben – mondták egybehangzóan a nemzetközi szervezet munkatársai a Pénzügyminisztériumban. A szaktárcánál látták vendégül a szakértőket, akik felmérik az igényeket, hogy Magyarország milyen területeken várja a Világbank segítségét a madárinfluenza elleni védekezés során.

Az elmúlt napokban a magyar kormány levelet küldött a Világbanknak, melyben vissza nem térítendő támogatást és szakmai segítséget kért a madárinfluenza elleni védekezéshez, amelyre a nemzetközi pénzintézet 500 millió dolláros keretet nyitott.

Magyarországon egyelőre a madárinfluenza elleni felkészülés állategészségügyi kérdés, az ország, az intézmények jól állnak a felkészülés területén, a Világbank szakértői jelenleg a különböző tárcáknál a lehetséges igényeket mérik fel – közölte a szervezet egyik munkatársa. V. Roy Southworth ugyanakkor közölte: egyelőre nem számszerűsítették, mekkora támogatásra tarthat igényt a Magyarország a Világbanktól.

Szerbiában egy 17 éves fiút vizsgálnak a betegség gyanújával. Oroszországban ugyanakkor közölték, hogy február óta mintegy 1,2 millió szárnyas hullott el, vagy öltek le az állam déli részén a járvány miatt.

MTI-Népszava-információ

***

Izraelben is megjelent a madárinfluenza

Három izraeli mezőgazdasági településen nagyobb mennyiségű pulyka pusztult el és a vizsgálat megállapította, hogy az emberre is veszélyes H5N1 vírus ölte meg őket. Ezek után a hatóságok rendeletére több mint 16 ezer pulykát pusztítottak el, és miután felmerült a gyanú, hogy három ember is megbetegedett a kórtól, a települések és az azokat körülvevő három kilométeres körzet zárlatát rendelték el. A három beteget teljes elszigeteltségben tartják a kórházban. Az izraeli egészségügyi hatóságok igyekeznek megnyugtatni a lakosságot – állításuk szerint nagyon csekély az esély, hogy olyan emberek megbetegedjenek, akik nem kerülnek közvetlen kapcsolatba a kóros szárnyasokkal. Állítják, az országban elegendő oltóanyag áll rendelkezésre. A palesztin hatóságok megtiltották a szárnyasok és a tojások behozatalát Izraelből. (Yehuda Lahav, Tel-Aviv)

Comments are closed.