Forrás: Népszava

A CBS amerikai televíziónak adott – helyi idő szerint csütörtök este sugárzott – interjújában Iszmáil Haníje leendő palesztin miniszterelnök elviekben elképzelhetőnek nevezett egy esetleges békemegállapodást Izraellel, de azt mondta, hogy az erről szóló tárgyalások, Izrael elismerése és a fegyverletétel előfeltételeként Izraelnek el kell ismernie a Gázai övezetet, Ciszjordániát és Kelet-Jeruzsálemet magába foglaló palesztin államot.

Haníje azt állította az interjúban, hogy ő személy szerint soha egyetlen öngyilkos merényletet sem rendelt el, nem tapad vér a kezéhez. Izraeli illetékesek is elismerték a CBS-nek, hogy nem tudják közvetlenül összefüggésbe hozni Iszmáil Haníje nevét a Hamász terrorcselekményeivel.

„Nem vagyunk vérszomjas emberek. Mi be akarjuk szüntetni a vérontást” – hangoztatta a kormány megalakítására felkért Hamász-vezető. Hozzátette, hogy ő soha senkit nem küldött öngyilkos merényletre, s ha például egyik fia készülne ilyenre, fontolóra sem venné, hogy áldását adja-e rá. A Hamász korábban merényletek százait követte el izraeliek ellen, egy éve azonban messzemenően tartja magát a tűzszünethez. A párt abszolút többséget szerzett a januári parlamenti választásokon.

A Hamász vezetői elmondták, hogy hétfőn bemutatják kormányukat a palesztin parlamentben; előzetesen csak akkor terjesztik a miniszterek listáját Mahmúd Abbász elé, ha az elnök ma Gázába jön és találkozik a Hamász-vezetőséggel. A hírek szerint nemcsak a Fatah (Abbász elnök pártja) nem csatlakozott a kormányhoz, hanem egyetlen más párt sem, annak ellenére, hogy a Hamász háromszor változtatta meg a kormány programtervezetét, hogy a kisebb pártoknak kedvébe járjon. Ágy a kormányt kizárólagosan Hamász-tagok fogják alkotni.

Nem jutottak megállapodásra az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) tagállamai a jerikói börtön elleni izraeli ostrommal kapcsolatos nyilatkozatról, a kudarcért brit és palesztin részről egymást tették felelőssé. A nyilatkozat tervezete szerint a BT súlyos aggodalmának adna hangot a kedden a Gázai övezetben és Ciszjordániában, illetve „különösen a Jerikóban történt” erőszakos cselekmények miatt. Izraeli katonák kedden több órás ostrom után behatoltak a jerikói börtönbe és őrizetbe vették a Népi Front Palesztina Felszabadításáért (NFPF) radikális szervezet hat tagját, akik egy izraeli miniszter meggyilkolása miatt palesztin bíróság által kirótt büntetésüket töltötték.

Mahmúd Abbász elnök – aki esetleges lemondását is fontolgatta – a hágai Nemzetközi Bírósághoz akar fordulni panasszal Izrael ellen, mert az szerinte jerikói katonai akciójával és hat palesztin fogoly Izraelbe szállításával megsértette a nemzetközi jogot.

Yehuda Lahav (Tel-Aviv)

KERETBE!!!

Erősödik az izraeli szélsőjobb

A hétvégi közvélemény-kutatások eredményei az Avigdor Liebermann vezette szélső jobboldali „Jiszrael bejtenu” („Házunk Izrael”) párt megerősödésére utalnak. A párt akár tíznél is több mandátumot szerezhet. A párt terület- és lakosságcserét javasol a megszállt területek zsidó települései és az izraeli arab kisebbség által lakott térségek között. A kneszetben (az izraeli parlamentben) már volt olyan párt, amely a megszállt területeken élő arabok kitelepítését javasolta – de a Liebermann-párt lenne az első, amely az izraeli arab kisebbség állampolgári jogait akarná csorbítani.

Képalá:

Iszmáil Haníje, a Hamász miniszterelnök-jeleöltje híveivel parolázik Fotó: Reuters

Comments are closed.