Forrás: Magyar Hírlap

Befejezte a koalíciós tárgyalásokat a választásokon győztes Hamasz

Ma állítja össze a kormánylistát a Hamasz, miután véglegessé vált: a Fatah nem csatlakozik a koalícióhoz.

Befejezte a koalíciós tárgyalásokat a választásokon győztes Hamasz, de egyetlen palesztin frakcióval sem tudott megállapodni, így egyedül kénytelen megalakítani a kabinetet. A kormánylista mára készül el, ám amíg nem nyújtják át Mahmud Abbasz elnöknek, addig nem hozzák nyilvánosságra a miniszterek nevét – idézte a Reuters a mozgalom szóvivőjét, Szaleh al-Bardavilt. Erre várakozások szerint ma kerül sor, amikor Abbasz Gázába érkezik.

A Reuters úgy értesült, hogy a külügyminiszteri posztot Mahmud al-Zahar, a Hamasz egyik gázai vezetője kapja, a belügyi tárca pedig Szaid Szejamé lesz, aki ebbéli minőségében ellenőrzi majd a biztonsági szolgálatokat.

Nehezítheti a kormányzást, hogy a Hamasz nem tudta megnyerni a mérsékeltebb frakciókat, s ezek után Izraelnek és az Egyesült Államoknak könnyebb lesz nemzetközi karanténba szorítani az új palesztin kabinetet. Hírek szerint a koalíciókötést az akadályozta meg, hogy a Hamasz nem hajlandó elismerni sem az átmeneti megállapodásokat, sem pedig azt, hogy a szintén Abbasz vezette Palesztin Felszabadítási Szervezet a palesztin nép egyetlen legitim képviselője.

Elnapolta a döntést a BT

a jerikói ostromról

Nem jutottak megállapodásra az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) tagállamai a jerikói börtön elleni izraeli ostrommal kapcsolatos nyilatkozatról. Katar az utolsó pillanatban módosító indítványt nyújtott be, amely végül lehetetlenné tette a megállapodást. (ap)

A Haarec szerint a Hamasz három változatot is kidolgozott a kormányzás alapelveiről. Az egyik szerint csak akkor kezdenének tárgyalást Izraellel, ha elismeri a palesztin nép jogait, és kivonul az 1967-ben elfoglalt valamennyi területről. A Fatah azonban csak olyan kormányhoz lett volna hajlandó csatlakozni, amelyiknek „stratégiai elve”, hogy párbeszédet folytat Izraellel.

Iszmail Hanije leendő palesztin miniszterelnök mégis elképzelhetőnek tartja, hogy a Hamasz békemegállapodást kössön Izraellel, de ehhez a zsidó államnak elfogadhatatlan feltételeket szabott: azt, hogy Izraelnek el kell ismernie a Gázai övezetet, Ciszjordániát és Kelet-Jeruzsálemet magába foglaló palesztin államot. Kijelentette: ő soha egyetlen öngyilkos merényletet sem rendelt el, nem tapad vér a kezéhez.

Izraeli illetékesek is elismerték a CBS-nek, hogy nem tudják közvetlenül összefüggésbe hozni Hanije nevét a Hamasz terrorcselekményeivel.

MH

Comments are closed.