Forrás: Stop!

Abbász lemondását sürgetik Időpont: 2006-03-18 14:17:56

Izrael egyoldalú lépései elleni tiltakozásul lemondásra, a Palesztin Hatóság feloszlatására és a megszállt területek fölötti felelősség Izraelnek való visszaadására szólította fel Mahmúd Abbász palesztin elnököt a Fatah mozgalom néhány magas rangú illetékese.

Fatah-vezetők pénteken elmondták, hogy a Palesztin Hatóság (PH) feloszlatásának a gondolata a Fatah központi bizottságának csütörtök éjszakai ülésén merült fel. Tajjíb Abdel-Rahím, Abbász főtanácsadója kezdeményezte a vitát, s felvetése támogatásra lelt a testület néhány tagjának körében. Mások viszont ellenezték javaslatát.

A vita tükrözi azt a kudarcérzetet, amely a januári választásokon a Hamásszal szemben alulmaradt Fatahban megerősödött, miután az izraeli hadsereg kedden megostromolta a jerikói börtönt, hogy saját őrizetébe vegyen több, büntetését töltő palesztin terroristát. „Abdel-Rahím közölte a tanácskozáson, hogy Abbásznak fontolóra kell vennie lemondását, a PH feloszlatását, ha Izrael folytatja támadásait és egyoldalú lépéseit” – mondta egy magát megnevezni nem kívánó illetékes. „Miért kell elfogadnunk azokat a sorozatos csapásokat, amelyeket a nemzetközi közösség által szavakban támogatott Abbász elnökre mérnek?” – idézte Abdel-Rahímot az illetékes.

Abbász, aki egyszer már lemondott tisztségéről, amikor még palesztin kormányfő volt, és már fenyegetőzött távozással azóta, hogy a hatóság elnökévé választották, azt válaszolta, fontolóra veszi a javaslatot. A Hamász radikális iszlámista csoport, amely a januári parlamenti választások nyomán most készül kormányalakításra a Fatah és más palesztin csoportok támogatása nélkül, közölte, hogy ellenzi a kezdeményezést.

Segélycsoportok és nemzetközi közvetítők figyelmeztettek annak kockázatára, hogy a Palesztin Hatóság összeomlása és egy Hamász-vezette kormány elszigetelésére tett lépések közepette káosz és erőszak uralkodhat el a palesztin területeken. Ha feloszlatnák a januári választásokig a Fatah által uralt Palesztin Hatóságot, akkor a Palesztinai Felszabadítási Szervezetnek – amely 1994-ben aláírta a békeszerződést Izraellel – hivatalosan vissza kellene adnia a palesztin területek fölötti ellenőrzést Izraelnek. A PFSZ ekkor cselekvésre szólíthatná fel az Egyesült Nemzetek Szervezetét az izraeli megszállás beszüntetése érdekében – magyarázták a javaslat támogatói. A Palesztin Hatóság feloszlatása egyben értelmetlenné tenné a Hamász győzelmét a januári parlamenti választásokon.

MTI

Comments are closed.