Forrás: NOL

NOL * Népszabadság Online * 2006. március 17.

Madárinfluenza gyanúja miatt vizsgálnak egy kamasz fiút Szerbia nyugati részén egy olyan övezetben, ahol felütötte fejét a betegség emberre is veszélyes H5N1-es vírusa – közölte csütörtökön a fertőzés terjedése elleni küzdelmet irányító testület vezetője.

Predrag Kon elmondta, hogy Bajina Basta településről szállítottak egy 17 éves fiút kórházba. A fiúnak kedden felszökött a láza, testhőmérséklete csütörtökön azonban visszaállt a normális szintre, s az eddigi vizsgálatok során nem találtak madárinfluenza-fertőzésre utaló jelet. Biztosat csak három nap múlva tudnak mondani az orvosok, akik addig is figyelemmel követik a kórházból közben hazaengedett kamasz egészségi állapotát. A fiú családjának háziszárnyasai között egy kakas korábban madárinfluenzás tüneteket mutatott.

Több mint egymillió szárnyas az orosz veszteség

Mintegy 1,2 millió szárnyas hullott el, vagy öltek le február óta Oroszország déli részén a madárinfluenza miatt – közölték az orosz hatóságok. A vírusfertőzés gyakorlatilag Oroszország egész déli térségét érinti, a Krasznodari területtől kezdve egészen Asztrahányig – közölte a rendkívüli helyzetek minisztériuma csütörtökön az Interfax hírügynökséggel. Egyedül az észak-kaukázusi Dagesztánban több mint 700 ezer szárnyas pusztult el, illetve öltek le a madárinfluenza miatt, de Asztrahányban is 350 ezer baromfival csökkent az állatállomány. Oroszország március 10-én nagyszabású védőoltókampányt kezdett, azóta a kaukázusi területeken több mint 1,5 millió háziszárnyas kapta meg a betegség elleni vakcinát. A hatóságok ezenkívül országszerte megtiltották a vadkacsák és más vándormadarak vadászatát.

Izraelben is megjelent a madárinfluenza

A vizsgálatok megerősítették, hogy a madárinfuenza nagy megbetegítőképességű, emberre is veszélyes H5N1 altípusú vírusától pusztultak el pulykák Izrael déli részén – közölte pénteken az izraeli mezőgazdasági és vidékfejlesztési minisztérium. A nyilatkozó tisztviselő hozzátette, hogy az eredményeket még egyszer ellenőrzik a végleges megerősítéshez. Egy embert kórházba szállítottak madárinfluenza gyanújával. A hatóságok elrendelték három gazdaság pulykaállományának megsemmisítését. (MTI)

Comments are closed.