Forrás: Népszava

A Hamász vezetősége ma terjeszti Mahmúd Abbász palesztin elnök elé a párt által javasolt miniszterek listáját – jelentette be a radikális tömörülés parlamenti csoportjának gázai szóvivője, Szalah al-Bardavil. Elmondta: Abbász mozgalma, a Fatah, elutasította a csatlakozást a kormányhoz, „habár a Hamász majdnem minden követelését elfogadta”.

A koalíciós tárgyalások Abbász azon követelése miatt hiúsultak meg, hogy az új kormány tartsa tiszteletben a korábban kötött megállapodásokat Izraellel. A Hamász azzal az ígérettel kívánta a követelés elfogadását megkerülni, hogy a kormány „megvizsgálja a megállapodásokat és tiszteletben fogja tartani azokat, amelyek megfelelnek a palesztin nép érdekeinek”. Nincs kizárva azonban, hogy a Népi Front és egy további kisebb csoport részt vállal a kormányban.

A Fatah köreiben egyre többen követelik, hogy Abbász ne hagyja jóvá a Hamász-kormányt, hanem mondjon le, vagy oszlassa fel az autonóm Palesztin Hatóságot. Ebben az esetben valamelyik nemzetközi szervnek, vagy pedig Izraelnek kellene átvennie a felelősséget a térség igazgatásáért. Abbász a palesztin szempontból „megalázónak” minősítette Izrael jerikói katonai akcióját – a britek és az amerikaiak viszont őt tették felelőssé, amiért nem tett lépéseket a nyugati megfigyelők biztonságának érdekében, aminek következtében a megfigyelők elhagyták a jerikói börtönt és ürügyet szolgáltattak Izraelnek a katonai akcióra.

Izrael komolyan veszi a palesztin szélsőségesek fenyegetéseit, hogy bosszút állnak a Jerikóban őrzött Ahmed Szadat elfogásáért. Első lépésként szombat estig meghosszbbították a megszállt területek blokádját és magas fokú készültséget rendeltek el a rendőrségen és a biztonsági szervekben. A hadsereg Iszlám Dzsihád aktivisták után kutatott a megszállt területek több részén és az elmúlt 24 órában 15 aktivistát tartóztatott le. Dzsenínben tűzharc tört ki a katonák és az Iszlám Dzsihád tagjai között, amelynek során két izraeli katona megsebesült; egyikük kórházba szállítása közben belehalt sérüléseibe.

Yehuda Lahav (Tel-Aviv)

Nőtt a Kadima népszerűsége

A jerikói akció valamelyest javította a Kadima-párt és Ehud Olmert ügyvezető miniszterelnök választási esélyeit – habár alapvetően nem változtatta meg a helyzetet. A hétvégi felmérések szerint a Kadimának egyöntetűen 39-42 mandátumot jósolnak (a 120 képviselői hely közül), a Munkapártnak 19-21-et, a jobboldali Likudnak 15-16-ot. Megfigyelők szerint semmi esélye sincs a Likud által dédelgetett tervnek, egy jobboldali-baloldali koalíciót alkotni, megkerülni és ellenzékben hagyni a Kadimát.

Comments are closed.