Forrás: NOL

NOL * Népszabadság Online * 2006. március 14.

Tízmillió dolláros gyorssegélyt nyújt Oroszország a palesztinoknak – közölte a palesztin külügyminisztérium.

A tárca hétfői közleménye szerint Szergej Lavrov orosz külügyminiszter palesztin kollégájával, Nászer el-Kidvával folytatott telefonbeszélgetése során jelentette be a segély folyósítását. Lavrov a palesztin külügyminiszternek beszámolt az izraeli-palesztin válság rendezésében közvetíteni igyekvő nemzetközi kvartett – az Egyesült Államok, az Európai Unió, Oroszország és az ENSZ – közelgő tanácskozásáról is, amelyen a Palesztin Hatóság megsegítéséről cserélnek majd eszmét. A Palesztin Hatóság pénzszűkében van, költségvetésének havi deficitje több tízmillió dollárra rúg.

A palesztinok segélyezéséről tárgyal Bécsben Mahmúd Abbász

A palesztinok változatlan segélyezését szorgalmazza várhatóan Bécsben Mahmúd Abbász palesztin elnök, aki kedden találkozik Wolgang Schüssel kancellárral és Heinz Fischer államfővel.

Abbász Jordániából érkezett Bécsbe, s az Európai Unió soros elnökségét ellátó Ausztria vezetőivel folytatott tárgyalásai után szerdán már Strasbourgban egyeztet José Manuel Barrosóval, az Európai Bizottság elnökével, illetve Benita Ferrero-Waldner, az EU külkapcsolatokért felelős biztosa lesz a tárgyalópartnere. A palesztin elnök még szerda este Brüsszelben Javier Solana, EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének vendége lesz, belga politikusokkal is tárgyal, csütörtökön pedig Párizsban Jacques Chirac francia elnökkel folytat eszmecserét a közel-keleti folyamatokról, a Hamász választási győzelmét követően kialakult palesztin helyzetről.

Mahmúd Abbász európai körútján arra akarja rábírni a Palesztin Hatóság fő finanszírozójának számító EU vezetőit, hogy a Hamász választási győzelme ellenére tartsák fenn a palesztinok segélyezését.

(MTI)

Comments are closed.