Forrás: NOL

Népszabadság * Horváth Gábor * 2006. március 17.

Az amerikai ellenkezés ellenére megszavazták az új emberi jogi tanács felállítását.

Az ENSZ közgyűlése 170 „igennel”, USA, Izrael, Palau és a Marshall-szigetek ellenszavazatával, Fehéroroszország, Venezuela és Irán tartózkodása mellett jóváhagyta az emberi jogi tanács felállítását. Ez a világszervezet reformjának első jelentős lépése. Az új, 43 tagú testülettől azt várják, hogy az eddiginél hatékonyabban tud majd fellépni a kormányok jogsértéseivel szemben. A tanács júniusban váltja fel az eddigi emberi jogi bizottságot.

John Bolton amerikai ENSZ-nagykövet a némiképp váratlan ellenszavazat ellenére támogatást és anyagi hozzájárulást ígért az új testületnek. Azzal magyarázta a „nem”-et, hogy az USA elégedetlen a tanács tagjainak megválasztási mechanizmusával. Az amerikaiak kétharmados többséghez szerették volna kötni a tagságot, hogy ezzel kizárják Szudán, Kuba, Zimbabwe, Irán, Burma vagy Fehéroroszországbeválasztását. A közgyűlés végül úgy döntött, hogy a tagállamok abszolút többségének, 96 országnak a voksa is elég a tagsághoz.

Bolton taktikája súlyos gyanút vet fel az Egyesült Államok valódi szándékaival kapcsolatban. Az emberi jogi bizottság feloszlatását éppen az amerikaiak kezdeményezték, ám a nagykövet ritkán vett részt az előkészítő tárgyalásokon, és nem nagyon hangsúlyozta az USA kétharmados igényét. Ez félrevezette a közgyűlés svéd elnökét, a tárgyalásokat vezető Jan Eliassont, aki joggal hihette, hogy Washington megszavazza az új testület felállítását. Svájc ENSZ-nagykövete leplezetlen támadást intézett az USA ellen. Peter Maurer szerint „egyesek azt akarják velünk elhitetni, hogy egyedül ők harcolnak egy ambiciózus emberi jogi gépezetért”. Majd hozzátette: – A nagy ambíciók fennen hangoztatása gyakran kevésbé nemes törekvések eltakarására szolgál, és a cél nem az ENSZ javítása, hanem gyengítése.

Bolton és több más ENSZ-diplomata azt mondta, hogy az új testület munkája fogja majd bebizonyítani, mennyire sikeres az elfogadott megoldás. Az eddigi bizottságban a kevéssé demokratikus országok a tagsági szabályokat manipulálva megoldották, hogy mindig ott lehessenek a testületben, és gyakran meg tudták akadályozni a számukra hátrányos határozatokat.

Comments are closed.