Forrás: Magyar Hírlap

Fokozott készültségbe helyezték az izraeli rendőrséget

Miközben Mahmud Abbasz palesztin elnök Bécsben lobbizott az Európai Unió soros elnökénél a segélyek további folyósításáért, a ciszjordániai Jerikó börtöne ellen indított ostromot az izraeli hadsereg. Megtorlásul palesztin fegyveresek több külföldit is elraboltak.

Fokozott készültségbe helyezték az izraeli rendőrséget, és megerősítették a külföldön lévő izraeli diplomáciai képviseletek védelmét is, miután a jerikói börtön elleni izraeli ostrom erőszakhullámot váltott ki a palesztin területeken. Izraeli katonák még kedden hatoltak be Jerikó börtönébe, hogy elszállítsák Ahmed Szaadatot, a Rehavam Zeévi izraeli idegenforgalmi miniszter elleni 2001-es merénylet kitervelőjét. Az akciót azért rendelte el Ehud Olmert ügyvezető kormányfő, mert olyan információkat kapott, hogy a palesztin elnök szabadon akarja bocsátani Szaadatot és tettestársait.

Az izraeli hatóságok szerint Szaadat, a Népi Front Palesztina Felszabadításáért nevű radikális szervezet vezetője adott parancsot a szélsőjobboldali izraeli miniszter elleni merényletre, és egy évvel később került a jerikói fegyintézetbe társaival együtt a néhai Jasszer Arafat palesztin elnök ramallahi főhadiszállása elleni ostromot lezáró egyezség alapján. Izrael akkor szokatlan megegyezést kötött a Palesztin Hatósággal: nem kérte a tettesek kiadatását, cserébe azonban egy olyan palesztin börtönben kellett őrizni őket, amelyet külföldi brit és amerikai – megfigyelők ellenőriztek. Izraelben azonban betelt a pohár, amikor Abbasz a foglyok szabadon bocsátását helyezte kilátásba.

Miután az izraeli hadsereg földgyalukkal és páncélozott járművekkel hatolt be a börtönbe, Szaadat társaival együtt megadta magát. Az izraeli rajtaütés ellen tiltakozva mintegy 15 ezer palesztin vonult az utcára Gáza városában, a radikális szervezet fegyveresei azonban erőszakhoz is folyamodtak: tíz külföldit – segélymunkásokat, tanárokat, újságírókat – raboltak el a Gázai övezetben és Ciszjordániában. Bár tegnap az összes külföldi túszt szabadon engedték, az ENSZ palesztin menekülteket segítő hivatala és a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága bejelentette, hogy átmenetileg kivonja minden külföldi munkatársát Ciszjordániából és a Gázai övezetből. A brit és olasz külügyminisztérium elővigyázatosságból ugyancsak a palesztin területek elhagyására szólította fel állampolgárait.

A felháborodott palesztinok azzal vádolták meg Nagy-Britanniát és az Egyesült Államokat, hogy összejátszottak Izraellel, mert a két ország nem sokkal az izraeli katonák megérkezése előtt vonta ki ellenőreit a fegyintézetből. A jerikói összecsapások után egy betlehemi börtönbe mintegy kétszáz palesztin fegyveres hatolt be, és kiszabadított nyolc rabot, többségük az al-Aksza Mártírjainak Brigádjai fegyveres szervezet tagja.

Mindeközben Iszmail Hanije kijelölt palesztin miniszterelnök óva intette az izraelieket attól, hogy Szaadatnak és társainak valami bántódásuk essen. Az izraeli katonák a merényletben érintett hat palesztinon kívül tizenöt másik körözött személyt is letartóztattak, és őrizetbe vettek 280 palesztin rendőrt. Ranaan Giszin izraeli kormányszóvivő közölte azt is, hogy Zeévi miniszter megölése és más bűncselekmények miatt az elfogott palesztin szélsőségeseknek „a pártatlan izraeli igazságszolgáltatás előtt kell felelniük”.

Az Európai Unió az izraeliek akcióját és a palesztinok megtorlását is elítélte, és figyelmeztetett arra, hogy a palesztinoknak szánt segélyeket visszavonhatják, amennyiben nem vetnek véget az európai érdekeltségek elleni támadásoknak, illetve az emberrablásoknak.

MH-összeállítás

Comments are closed.