Forrás: RTL Klub

Több külföldit elraboltak, európai és amerikai érdekeltségekre támadtak, gyújtottak fel palesztin fegyveresek a Gáza övezetben. Mindezt bosszúból. Brit és amerikai megfigyelőket vádolnak ugyanis azzal, hogy engedték az izraeli katonáknak egy palesztin fennhatóság alatt álló börtön megrohamozását. Az egyik, egy jeruzsálemi miniszter meggyilkolásával vádolt rabot izraeli börtönbe akarják vinni. A férfi azt mondja, inkább meghal.

Harckocsik és buldózerek rohamoznak az egyik oldalon. Fegyveres palesztinok lövik a British Council épületét a másikon.

A katonák azért indultak a jerikói börtön ellen, hogy kihozzák onnan Ahmed Szaadatot. A Népi Front Palesztináért elnevezésű szervezet vezetőjét az izraeli turisztikai miniszter 2001-es meggyilkolásával vádolják. A palesztinok viszont szabadon bocsátanák.

A férfit amerikai és brit katonák őrizték eddig. Kedd reggel váratlanul elhagyták a börtönt. Az izraeli katonák ekkor indították a rohamot. Több mint 150 rabot kihoztak. Ahmed Szaadat és hat társa azonban nem adja meg magát. Melléjük állt néhány palesztin börtönőr is. A tűzpárbajban egy rab és egy őr meghalt.

„Ha Szaadatnak baja esik, megtámadunk minden brit és amerikai érdekeltséget” – mondja egy fegyveres.

A brit kulturális intézetet, és egy amerikai angol nyelviskolát felgyújtottak, de más külföldiek is veszélyben vannak. Francia, ausztrál, svájci, koreai állampolgárokat illetve a vöröskereszt helyi vezetőjét is túszul ejtették a Gáza övezetben.

Comments are closed.