Forrás: hirszerzo.hu

2006. március 16. 10:00

Nemrégiben egy 10 fős társaság kezdte meg autótúráját Jeruzsálemből Tripoliba a Szaharán át. A résztvevők elvben halálos ellenségei egymásnak, azonban ők épp azért harcolnak, hogy „megtörjön a jég.”

Keresztények, muzulmánok és zsidók; afgánok, irániak, izraeliek, palesztinok és amerikaiak; férfiak és nők vegyesen. Az utca embere egy ilyen társaságot alighanem halálos ellenségekként jellemez, azonban a 10-fős expedíció célja éppen ennek a képnek a lerombolása.

Pedig lenne okuk acsarkodásra: a csapatban van olyan tűzoltó, aki a szeptember 11-i merényletben 343 társát vesztette el, nő, akinek a fiát palesztin öngyilkos merénylő ölte meg illetve egy férfi, aki korábban Szaddam Husszein egy rokonának testőre volt.

A vállalkozást a német Törjön meg a jég! alapítvány támogatja, amelynek célja, hogy összehozzon olyan embereket, akik hasonló tragédiáktól szenvednek, és úgy dolgozzák azokat fel, hogy toleranciát mutatnak egymás iránt. Korábban szerveztek már közös izraeli-palesztin expedíciót az Antarktiszra, de ez alighanem még nagyobb horderejű próbatétel.

Az 5500 km-es távot egy tűzoltóautóban teszik meg, végig egymásra utalva. Érdekesség, hogy ez lesz az első eset, hogy izraeli állampolgár átlépi Líbia határait. Szerencsére az akciót nagy nemzetközi egyetértés övezi, támogatja például Hillary Clinton, a dalai láma, Simon Perez, a jordán király valamint Mahmud Abbász is.

A Shake rovat híreit a Spicy Press Hírügynökség szolgáltatja.

Comments are closed.