Forrás: NOL

NOL * Népszabadság Online * 2006. március 14.

Izraeli katonák behatoltak kedden a ciszjordániai Jerikó börtönébe, hogy elszállítsanak onnan egy palesztin elítéltet, egy izraeli miniszter meggyilkolásának kitervelőjét.

Az akció során tűzpárbaj tört ki a katonák és a palesztin biztonsági erők között, s ebben meghalt egy palesztin rendőr és egy rab – közölték palesztin források. Szemtanúk elmondása szerint a katonák körbevették a börtönt, majd behatolásuk után lövések hallatszottak az épületből. Az izraeli közszolgálati rádió azt jelentette, hogy robbanásokat is hallani lehetett. Egyes források szerint a hadsereg földgyalut és páncélozott járműveket is bevetett. A katonák több tucatnyi terepjáró gépkocsin érkeztek, és az akció közben helikopterek köröztek a levegőben.

Az izraeliek követelik, hogy adja meg magát Ahmed Szaadat, a Népi Front Palesztina Felszabadításáért (NFPF) radikális szervezet vezetője, aki Rehavam Zeévi volt izraeli idegenforgalmi miniszter 2001-ben Kelet-Jeruzsálemben történt meggyilkolása miatt tölti börtönbüntetését. Megadásra szólították föl továbbá az NFPF öt másik bebörtönzött tagját, akit szintén a miniszter elleni merényletben való részvételért ítéltek el egy és 18 év közötti szabadságvesztésre. Az öt között van az a palesztin is, aki lelőtte a minisztert.

Gideon Ezra izraeli közbiztonsági miniszter a rádiónak nyilatkozva elmondta, hogy a hadsereg Ehud Olmert ügyvezető miniszterelnök utasítására indította az akciót, mert olyan információt kaptak, hogy Mahmúd Abbász palesztin elnök szabadon akarja bocsáttatni Szaadatot és tettestársait. „Rehavam Zeévi miniszter gyilkosainak rács mögött kell maradniuk” – jelentette ki Ezra.

Abbász a múlt héten valóban kijelentette, hogy hajlandó szabadon engedni Szaadatot, ami dühödt reakciót váltott ki Izraelből. A zsidó állam mindig azt hangoztatta, hogy joga van bíróság elé állítani Szaadatot, ha a Palesztin Hatóság szabadon engedné.

Szaadatot és társait 2002-ben ítélte el egy rögtönzött palesztin bíróság, s egy amerikai közvetítéssel kötött izraeli-palesztin megállapodás értelmében amerikai és brit megfigyelők felügyelete alatt őrizték egészen kedd reggelig a jerikói börtönben. A külföldi megfigyelők azzal a brit kormányzati panasszal kapcsolatban hagyták el a börtönt, hogy a palesztin biztonsági erők nem gondoskodtak megfelelően a biztonságukról.

Abbász elnök közleményt adott ki, amelyben elítélte az izraeli akciót, s kijelentette, hogy Szaadat biztonságáért az amerikaiakat és a briteket tartja felelősnek. Követelte az izraeli hadsereg távozását a börtöntől. „Az amerikaiak és a britek távozása a Palesztin Hatósággal történt megállapodás felrúgása” – szögezte le. Iszmáil Haníje kijelölt palesztin miniszterelnök óva intette az izraelieket attól, hogy Szaadatnak vagy a szóban forgó többi bebörtönzöttnek bármilyen bántódása essen.

Zeévi meggyilkolása után az NFPF jelentkezett tettesként, és közölte, hogy bosszúból követték el azt egy tagjuk Izrael általi megölése miatt. A szervezet marxista gyökerűnek vallja magát, tagja a Palesztin Felszabadítási Szervezetnek, és ellenzi a békekötést Izraellel. (MTI)

Comments are closed.