Forrás: NOL

NOL * Népszabadság Online * 2006. március 15.

Fokozott készültségbe helyezték szerdán az izraeli rendőrséget, attól tartva, hogy palesztin fegyveresek merényleteket kísérelhetnek meg a jerikói börtön elleni előző napi izraeli művelet, egy radikális palesztin szervezet tagjainak őrizetbe vétele miatt.

Az intézkedésről beszámoló rendőrségi szóvivő elmondta: a rendfenntartóknál a hármas készültségi szintet rendelték el, amely eggyel marad el az erre alkalmazott négy fokozatú skála legmagasabb szintjétől. A készültség részeként több ezer rendőrt, határőrt és önkéntest mozgósítottak, és vezényeltek a zsidó állam biztonsági szempontból érzékenynek tekintett részeire.

Az izraeli közszolgálati rádió jelentése szerint megerősítették a külföldön lévő izraeli diplomáciai képviseletek védelmét is, köztük a nagy-britanniai és az egyesült államokbeli külképviseletekét.

Az izraeli hadsereg kedden több órás ostrom után behatolt a ciszjordániai Jerikó börtönébe és elfogta a Népi Front Palesztina Felszabadításáért radikális szervezet hat tagját, akik Rehavam Zeévi izraeli idegenforgalmi miniszter 2001. évi meggyilkolása miatt egy palesztin bíróság által kiszabott szabadságvesztésüket töltötték a fogházban, brit és amerikai megfigyelők ellenőrzése alatt. A hat palesztint izraeli bíróság elé kívánják állítani.

„Nem választási motivációk vezérelték a hadsereg bevetését Jerikóban. Nem volt más választásunk. Egyetlen felelős állam sem engedte volna meg, hogy egyik miniszterének gyilkosai szabadlábra kerüljenek” – jelentette ki szerdán az izraeli közszolgálati rádióban Saul Mofaz izraeli védelmi miniszter. Mofaz egyik frontembere az Ehud Olmert ideiglenes kormányfő vezette centrista Kadima (Előre) pártnak, amelyet a március 28-i parlamenti választások legfőbb esélyesének tartanak az izraeli közvélemény-kutatások. Mofaz elmondta, hogy brit és amerikai diplomaták egy héttel ezelőtt levelet intéztek a Palesztin Hatósághoz, amelyben leírták: a jerikói börtönben nem tartják tiszteletben a gyanúsítottak fogva tartási körülményeikről szóló megállapodást és emiatt féltik megfigyelőik életét. Ennek ellenére az izraeli hadsereg nem egyeztette akcióját Londonnal és Washingtonnal.

Matan Vilnai, az izraeli Munkapárt egyik vezetője szintén úgy vélekedett az állami rádióban, hogy a katonai akciónak nem volt semmi köze a választásokhoz. „A Hamásznak világosan kell látnia, hogy Izrael nem fogja megengedni a megállapodások megszegését” – mondta Vilnai, utalva arra, hogy a januári palesztin választásokon elsöprő győzelmet aratott szélsőséges iszlám szervezet alakítja meg a tervek szerint a Palesztin Hatóság új kormányát. Hasonlóan értékelte a jerikói hadműveletet Juval Steinitz, a jobboldali Likud politikusa is.

(MTI)

Comments are closed.