Forrás: NOL

Népszabadság * Al Ghaoui Hesna * 2006. március 16.

Igazi zaccos arab kávéval kínált Ahmed Szaadat, amikor a jerikói fegyintézetben felkerestem. A feketét persze nem egy rácsos cellában iszogattuk – amolyan börtönlakásban töltötte a büntetését. Konyha, alvófülke, nappali – és egy külön szoba, hatalmas zászlóval a falán. A Népi Front Palesztina Felszabadításáért nevű szervezet zászlaja. – Szóval itt működik a pártiroda? – jegyeztem meg viccelődve, amikor észrevettem a sarokban a számítógépet és a faxot.

– Sok a teendő, már csak három nap van a választásig, amin én is indulok – válaszolt mosolyogva. Nehéz lett volna ezt nem észrevenni: plakátok százairól kísért tekintete már a börtön felé vezető úton is. A párt vezetőjét négy éve zárták a fegyintézetbe, s hogy hány év van még hátra büntetéséből, maga sem tudta. – Ez egy nyitott kérdés – mondta, de nem tűnt lehangoltnak. Inkább kicsit fásult volt a hangja. – Éveken át kellett Izrael elől bujkálnom, az sokkal jobban megviselt – fejtegette, miközben az udvarra tereltem, az interjúhoz. A belső udvart körülvevő betonfalak és a magasban futó szögesdrót emlékeztettek, hogy ez mégiscsak egy börtön. Mint kiderült, szigorú szabályokkal: az udvari forgatáshoz külön engedély kellett. – Mi lesz, ha bejut a parlamentbe? Végtére is most börtönben ül – kérdeztem. Szerinte a kérdést az izraelieknek vagy az amerikaiaknak kellene feltenni, mert az ő nyomásukra tartóztatta le a palesztin hatóság annak idején.

A választás azóta lezajlott, Szadaat megnyerte a mandátumot. A választ, hogy részt vehet-e az új parlament munkájában, kedden megadta Izrael.

(Cikkünk szerzője a Magyar Televízió Panoráma című műsorának forgatott a jerikói börtönben. A szerk.)

Comments are closed.