Forrás: NOL

Népszabadság * Hírösszefoglalónk * 2006. március 16.

Az izraeliek alsóneműre vetkőztetett foglyokat ellenőriznek az elfoglalt börtönben Kép: REUTERS – Oleg Popov Megbocsáthatatlan bűnnek és a palesztin nép megsértésének nevezte a jerikói börtön elleni izraeli ostromot Mahmud Abbasz.

A palesztin elnök tegnap, megszemlélve a lerombolt fegyintézetet, azt mondta, hogy „ami történt, förtelmes bűncselekmény, amelyet nem bocsáthatunk meg, a palesztin nép megsértése, megalázása és az összes egyezmény felrúgása” – jelentette ki újságíróknak.

Abbasz sejteni engedte, hogy az izraeli katonák valószínűleg szorosan összehangolták akciójukat a börtönt elhagyó brit és amerikai megfigyelőkkel. A palesztin elnök felidézte, hogy a külföldi megfigyelők, akik egy külön egyezmény alapján 2002 óta tartózkodtak a jerikói börtönben, és ellenőrizték a fogva tartás körülményeit, kedden 9 óra 20 perckor vonultak ki a fegyintézetből, az izraeli erők pedig tíz perccel később érkeztek meg a városba. „Mivel magyarázható ez?” – válaszolt kérdéssel a részletesebb okfejtést sürgető újságíróknak.

Abbasz egyúttal jelentéktelen színben tüntette fel a brit és az amerikai kormány panaszait, amelyek arra vonatkoztak, hogy a palesztin őrök megsértik a 2002-ben kötött egyezményt, amely egyebek mellett a Rehavam Zeévi volt izraeli idegenforgalmi miniszter meggyilkolásával vádolt Ahmed Szaadat és társai fogva tartásáról rendelkezett. Az amerikai és a brit kormány a múlt héten közös levélben hívta fel Abbasz figyelmét arra, hogy az őrök túlságosan elnézően bánnak a rabokkal, és ellenőreik kivonásával fenyegetőztek.

„A megfigyelők hetente küldtek jelentéseket, apróbb szabálysértésekre hivatkozva, hogy valaki mobiltelefont kapott, valakit meglátogatott a családja, de komoly dolgokat sohasem említettek” – mondta Abbasz, aki az izraeli akció hírére európai körútját megszakítva érkezett haza.

Tony Blair brit kormányfő azonban éppen a március 8-án kelt közös levélre hivatkozva védte meg tegnap a megfigyelők kivonásáról hozott döntést a londoni képviselőházban. A miniszterelnök, akárcsak előző nap Jack Straw külügyminiszter, arra hivatkozott, hogy a jerikói börtönviszonyokat kifogásoló brit megfigyelők nem voltak biztonságban, és hónapokon át hasztalan küldték figyelmeztető jelentéseiket a palesztinoknak. „Minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy támogassuk a Palesztin Nemzeti Hatóságot, de nekünk is szükségünk van a másik fél segítségére” – így a brit miniszterelnök.

Comments are closed.