Forrás: Magyar Hírlap

A dunai exodus

A dunai exodus interaktív kiállításán korábbi, díjnyertes dokumentumfilmjét dolgozta fel Forgács Péter. A nyersanyagot főként Andrásovits Nándor hajóskapitány felvételei szolgáltatták a kelet-európai zsidók 1939-es lefelé meneküléséről a Dunán a Fekete-tenger és Palesztina felé, illetve a besszarábiai németek 1940-es felfelé emigrálásáról az ígért anyaország helyett lengyel földre. A kiegészítést Varga János történész-levéltáros adományozta a filmes szakembernek. Most a nagyterem teljes szélességében, öt egymás melletti vetítővásznon peregnek a filmek Szemző Tibor zenekíséretével, melyben érzelgős népdalkórus váltakozik drasztikus zajokkal és a természet hangjaival. A filmek ötperces epizódokban kísérik párhuzamosan egymást. A középen álló, érintésre érzékeny monitoron bárki választhat az őt leginkább érdeklő részek közül, amelyek teljesen áthangolják az összkompozíciót. A filmkavalkád korabeli hazai eseményeket idéz fel, például Horthy hősi emlékmű-koszorúzását, a határkiigazítás aláírását, vagy a magyarok felvidéki, a németek ausztriai és az oroszok besszarábiai bevonulását. Felvillannak a romániai szász parasztok hétköznapi életét és kényszerű emigrációját, illetve az orosz és magyar fennhatóság alá kerülő Kárpátalja falusi zsidóságának hányatott sorsát dokumentáló felvételek is. Nem hiányoznak a fasizálódott hitleri birodalom monumentális tömegtüntetései sem, mert így „kerek” az akkori Európa…

Az Erzsébet királyné utasszállító egykori zsidó és német menekültjeinek életét két külön oldalteremben követhetjük nyomon. Itt egyéni sorsokkal, családtörténetekkel, memoárokkal, valamint frissen készített kortársi interjúkkal teszik még átélhetőbbé a történelmi és a földrajzi hátteret.

Régóta köztudott, hogy az egyes ember sorsa mindig jobban megragadja az érdeklődőt, mint a milliókról szóló. Bármilyen ellentétes irányú volt a menekülés, egymástól eltérő annak kiváltó oka és következménye, Európának ezen a viharos és soknemzetiségű fertályán – úgy tűnik – a kisemberek egészen jól megfértek volna egymással, ha a politikusok hagyták volna, és ha nem dübörög keresztül a folyton változó országhatárokon a második világháború tankjainak mindent egyformán eltaposó hernyótalpa.

Forgács Péter: A dunai exodus

Ludwig Múzeum, Budapest

(IX., Komor Marcell u. 1.)

Látogatható március 19-ig

Wagner István

Comments are closed.