Forrás: Népszava

Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter bejelentette, Washington megvizsgálja a lehetőségét annak, hogy nagyobb összegű humanitárius pénzsegélyt nyújtson a Palesztin Hatóságnak. Közvetlenül a Hamász választási győzelme után Washington bejelentette, hogy beszünteti a palesztinok támogatását, sőt, a korábban folyósított 50 millió dollárt is visszakérte. Izraellel egyetértésben az amerikaiak úgy vélték, hogy a Hamász győzelme nyomán „terrorista hatalommá változott” a Palesztin Hatóság s ezért minden számukra folyósított segély a terrorizmust szolgálja. Az Európai Unió vezetői viszont úgy vélték, hogy a segélyezést folytatni kell, legalább az új, Hamasz-vezette kormány megalakulásáig.

Időközben több meghatározó tényező ezt az álláspontot is felülvizsgálta. Az a veszély fenyeget ugyanis, hogy a palesztin adminisztráció összeomlása teljes zűrzavart és ellenőrizhetetlen helyzetet idéz elő. Attól is óvnak, hogy a nyugati segélyek beszüntetése esetén a Hamász Irántól, esetleg Szaúd-Arábiától kap ígéretet anyagi segítség nyújtására, ami a Hamász további radikalizódásához vezethet.

Az iráni, illetve szíriai befolyás máris érezhető a tervezett merényletek mennyisége terén. Izraeli katonai körök szerint a hírszerzés 55 konkrét terrorakció tervéről szerzett tudomást. Nablusz környékén két palesztin fiatalnál 15 kiló robbanóanyagot találtak – amellyel állítólag a zsidó Purim ünnep idején akartak merényletet elkövetni. A farsang-jellegű Purim idején ugyanis a gyerekek, de sok felnőtt is, álarcot és jelmezt ölt és egy jelmezbe öltözött merénylő könnyebben tud ilyenkor az izraeli városokba hatolni. Izrael északi határa mentén szigorították a biztonsági intézkedéseket, mert a hírek szerint az Irán által ihletett Hezbollah egy izraeli katona vagy civil túszul ejtését tervezi.

Yehuda Lahav (Tel-Aviv)

Comments are closed.