Forrás: NOL

Budapesti rejtelmek

Népszabadság * N. Kósa Judit * 2006. március 13.

5673 – olvasható az építés dátuma a Dob utca 35. számú házon, de a homokkőből kifaragott számjegyek már csak annak tűnnek föl, aki megtorpan, hogy alaposan szemügyre vehesse a különleges szépségű homlokzatot. Keleties motívumokat őrző, szecessziós épület töri meg a házak sorát, kicsit kiszélesedik előtte a szűk Dob utca. Hogy az mikor is épült? Természetesen 1912-ben. Ott az évszám a házon ebben a formában is.

A Pesti Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség zsinagógáját és közösségi házát rejti a hatalmas tömb, amely L alakban öleli körül a Dob utca és Kazinczy utca sarkán álló, régebbi épületet. A hitközség 1909-ben írta ki az építészeti tervpályázatot, amelyet egy testvérpár, Löffler Béla és Löffler Samu Sándor nyert egyszerre hagyományőrző és meghökkentően modern tervekkel.

A zsinagóga a Kazinczy utcai oldalon, a zegzugos utcát merészen megtörve, szépséges homlokzatát egy kis teresedés felé mutatva épült fel 1913-ra. Stílusa már megelőlegezi a modernet, mozgalmas díszítése lenyűgöző ellenpontja az L alakú átjáróházban elrendezett intézmények nyugalmának, csöndes békéjének. A tömb megjelenésével is igazodott a hagyományokhoz: átjárhatónak, de mégis befelé fordulónak tervezték a Löffler fivérek. Ezt a hangulatot őrzi ma is.

A Kazinczy utcai ortodox zsinagóga felújítása hosszú évek óta folyik. Az érdeklődőknek kérésre megmutatják az épületet. A Dob utcai oldalon működik az 1914-ben alapított, korábban a Kazinczy utca 41.-ben volt kóser mészárszék és bolt. Az udvarban van a Hanna kóser étterem.

Comments are closed.