Forrás: Népszava

A palesztin választásokon győztes Hamász nyilvánosságra hozta kormányprogramját, amely azonnal bírálatot és ellenkezést váltott ki az eddig kormányzó Fatah mozgalom részéről. Majdnem bizonyos, hogy a Fatah elutasítja a részvételt a kormányban. A Hamász miniszterelnök-jelöltjének, Iszmail Hanijének a hónap végéig kell bemutatnia kormányát – ha ez nem sikerül neki, Mahmúd Abbász elnök mást bízhat meg kormányalakítással.

A Hamász program-tervezete meglehetősen kétértelmű meghatározásokat használ, de alapjában véve nem változtat a mozgalom szélsőséges álláspontjain. A „cionista, megszálló Izraelt” ellenségnek minősíti, amely ellen minden célhoz vezető eszköz megengedett, „úgy a fegyveres harc és a merényletek folytatása, mint a fegyverszünet”. A kettőt szükség esetén fel lehet váltani. Az eddig kötött megállapodásokat Izraellel a Hamász „tiszteletben fogja tartani, amennyiben azok megfelelnek a palesztin nép érdekeinek” és fenntartja magának a jogot ezeket megváltoztatni vagy semmissé nyilvánítani.

Mahmúd Abbászhoz közel álló körök közölték, hogy az elnök nem fogadja el a Hamász kormányprogram-javaslatát; később e közlést úgy módosították, hogy Abbasz „még tanulmányozza a programot”. A Fatah vezetői kijelentették, e program alapján pártjuk nem csatlakozik a Hamász-vezette kormányhoz. Jasszer Abed Rabbo volt Fatah-miniszter, a „Genfi békefelhívás” egyik kezdeményezője kifejtette, hogy a Hamász által javasolt program „nem szolgálja a palesztin nép érdekeit és csak lehetőséget ad Ehud Olmert izraeli miniszterelnöknek az egyoldalú lépések politikájának megvalósítására”. Ha ez lesz a palesztin kormány programja, „a palesztinok elvesztenek mindent, amit az utóbbi években a nemzetközi közvéleményben elértek” – jegyezte meg.

Izraelben az Ehud Olmert ügyvezető miniszterelnök által a hét végén nyjlvánosságra hozott program váltott ki bírálatot – jobbról és balról egyaránt. A jobboldali Likud-párt vezetője, Benjamin Netanjahu volt miniszterelnök kijelentette, hogy az Olmert-program alapján pártja nem fog a kormányhoz csatlakozni. A Likud nem tárgyalna többé palesztinokkal, keletebbre tolná az ún. „elválasztó falat” és megszüntetné a palesztinok munkavállalási lehetőségét Izraelben. A Munkapárt vezetője, Amir Perec szerint „az egyoldalú lépések a legeslegutolsó megoldás. Mindent meg kell tenni a Mahmúd Abbásszal való tárgyalások folytatása érdekében” – közölte.

Yehuda Lahav (Tel-Aviv) Népszava online

Comments are closed.