Forrás: NOL

NOL * Népszabadság Online * 2006. március 12.

A palesztin elnök által visszautasított kormányprogramban a Hamász szilárdan tartotta magát az Izrael elleni fegyveres harchoz – közölték vasárnap palesztin források.

Szombaton egy magas rangú palesztin tisztviselő arról számolt be, hogy Mahmúd Abbász palesztin elnök visszautasította a programot, amelyet a radikális Hamász mozgalom miniszterelnök-jelöltje, Iszmail Haníje nyújtott be. Az idézett tisztségviselő részleteket akkor nem árult el, annyit mondott: Abbász azért döntött így, mert nem voltak világosak a politikai célok, s azoknak összhangban kell lenniük a nemzetközi közösség követeléseivel.

Vasárnapi értesülések szerint a radikális szervezet programjában követelte az izraeli megszállás befejezését, továbbá egy önálló palesztin állam létrehozását, Jeruzsálemmel mint fővárossal. A szervezet leszögezte: csakis akkor hajlandó tárgyalni Izraellel, ha az elismeri a palesztinok „nemzeti jogait”, s kivonul valamennyi palesztinok lakta területről, beleértve Kelet-Jeruzsálemet is. Követelte továbbá a Hamász a palesztin menekültek visszatérésének engedélyezését, valamint az izraeli börtönökben fogva tartott palesztinok szabadon bocsátását.

A programban szó esett a korábban létrejött izraeli-palesztin megállapodásokról is. Az idézett források szerint a Hamász ezzel kapcsolatban úgy foglalt állást, hogy az általa vezetett új kormány figyelembe veszi azokat a realitásokat, amelyek a korábbi megállapodásokból fakadnak. Ugyanakkor fentartja magának azt a jogot, hogy új kormánya felülvizsgálja ezeket a megállapodásokat.

Mahmúd Abbász palesztin elnök állítólag két hetet adott a Hamásznak, hogy új programot dolgozzon ki.

(Forrás: MTI)

Comments are closed.