Forrás: NOL

Valki László válaszol olvasóink kérdéseire

NOL * Népszabadság Online * 2006. március 11.

Valki LászlóKép: MTAAz ENSZ Biztonsági Tanácsa elé kerül Irán nukleáris tevékenységének ügye, amivel új szakaszba lép a – talán nem túlzás így fogalmazni – a világ meghatározó része és a perzsa állam egyelőre szerencsére inkább csak szavakban megtestesülő, de robbanásveszélyes konfrontációja.

„Irán egy ideje bombák árnyékában él. Egyrészt saját jövőbeni atombombái vetnek rá árnyékot, másrészt azok a hagyományos töltetű bombák, amelyekkel az Egyesült Államok és Izrael fenyegeti, ha nem hagyna fel nukleáris fejlesztési programjával. A világ abban érdekelt, hogy megakadályozza az iráni atomfegyverek kifejlesztését, abban azonban nem, hogy ezt egy Irán ellen indított, beláthatatlan következményekkel járó háborúval érje el.” Az idézet Valki László, nemzetközi jogász, az ELTE nemzetközi jogi tanszékének vezetője cikkéből való, amely a Népszabadságmárcius 6-i számában jelent meg.

A szakértő az írásban számos, az iráni nukleáris programmal kapcsolatos kérdésre választ ad, de írása további kérdések megfogalmazására is alkalmat teremt. Például arra, hogy kit mit motivál ebben a konfliktusban; lehet-e, mint ahogy ő is kívánatosnak tartja, diplomáciai úton hatástalanítani a számos elemző szerint időzített bombát; mMilyen eszközök állnak az ENSZ, illetve a nemzetállamok rendelkezésére, hogy „jobb belátásra” bírják Iránt; a nemzetközi normák alapján van-e joga Iránnak nukleáris programja folytatására a maga választotta feltételek között; nem mér-e a nyugat kettős mércével, amikor egyes államoknak elnézi, hogy nukleáris fegyvereket fejlesszenek, birtokoljanak, másokat pedig – jelen esetben Iránt – nemzetközi elszigeteléssel, szankciókkal, végső esetben egy „iraki megoldással” fenyeget arra az esetre, ha nem úgy cselekszik, ahogy elvárják tőle?

A Népszabadság Online szerkesztősége felkérésére Valki László március 14-én, kedden délután 14-16 óra között a NOL élő vitafórumán folytatja a nyilvános közös gondolkodást az iráni nukleáris program körül kirobbant válság dolgairól.

Ha Ön is kérdezni szeretne, megteheti, ha regisztrálja magát és ellátogat a NOL fórum-szekciójába. Kérdését persze emailben is elküldheti, az [email protected] címre.

Comments are closed.