Forrás: NOL

Olmert: Izrael 2010-ig rögzíti végleges határait

NOL * Népszabadság Online * 2006. március 9.

Izrael elismerésére és a zsidó állammal folytatandó párbeszédre szólította fel a Hamasz palesztin iszlám mozgalmat Szergej Lavrov orosz külügyminiszter.

Kofi Annan ENSZ-főtitkárral szerda este New Yorkban tartott találkozója után Lavrov egyértelművé tette: Moszkva támogatja a közel-keleti megbékélés útitervét kidolgozó közel-keleti kvartett – az Egyesült Államok, Oroszország, az Európai Unió és az ENSZ – álláspontját a radikális Hamasz mozgalommal kapcsolatban. A négyes január 30-án, a Hamász győzelmét eredményező palesztin törvényhozási választások után közölte, hogy megakadályozza a Hamasz-kormány nemzetközi elismerését, és felülvizsgálja a palesztinoknak juttatandó segélyeket, ha a Hamász nem mond le az erőszakról, nem ismeri el Izraelt, és nem tekinti számára kötelezőnek a palesztinok által korábban aláírt megállapodásokat.

Moszkvában a múlt héten fogadták a Hamasz küldöttségét, kiváltva Izrael bosszúságát és a közel-keleti négyes többi tagjának meglepetését. Haled Mesaal, a küldöttség vezetője, a Hamasz száműzetésben élő politikai vezetője a találkozó végén azt mondta: a látogatás azt jelzi, mozgalmának nemzetközi elszigetelése a vége felé jár. Továbbra is kizárta azonban a Hamasz Izraellel szemben ellenséges magatartásának és a zsidó állam elismerésével kapcsolatos szigorú álláspontjának bármiféle enyhítését.

Lavrov elmondta: Annannal egyetértettek a palesztin-izraeli párbeszéd ösztönzésének és a békefolyamat újjáélesztésének szükségességében, valamint abban, hogy a Hamásznak pozitív választ kell adnia a kvartett követelésére.

Olmert: Izrael 2010-ig rögzíti végleges határait

Jehud Olmert izraeli ügyvezető kormányfő szerint Izrael 2010-ig rögzíti végleges határait.

Olmert a Jerusalem Post című napilapnak adott interjút, amelyből csütörtökön részleteket ismertetett a lap a pénteki, teljes terjedelmű megjelenés előtt. Az ideiglenes kormányfő kijelentette: amennyiben a március 28-i parlamenti választások után ő kerül a kabinet élére, Izrael négy éven belül olyan állandó határokat teremt magának, amelynek révén „leválik a palesztin lakosság nagy részéről és megőrzi a jelentős és stabil zsidó többséget”. A határok rögzítése előtt olyan „belső párbeszédet” tervez, amely lehetővé tesz a kérdésben „egy széles körű nemzeti konszenzust” és utalt arra, hogy különösen fontosnak tartja a palesztin területeken élő zsidó telepesek véleményét.

Bár Olmert nem árult el részleteket a szóban forgó határvonalakról, közölte, hogy a határon belül kerülne a ciszjordániai Gus Eción településblokk, Jeruzsálem körzete, Ariel és Maale Adumim koloniák, valamint egy biztonsági övezet a Jordán folyó völgyében. Az ügyvezető miniszterelnök elmondta, hogy 3500 új lakást tervez a Maale Adumim település és Jeruzsálem északi része közötti, „E-1 szektornak” nevezett területen. E tervet korábban befagyasztotta amerikai nyomásra.

Olmert az interjúban hajlandónak mutatkozott arra, hogy „ésszerű ideig” vár, hogy megtudja: a palesztin választásokon győztes Hamasz kész-e elismerni Izraelt, lemondani a terrorizmusról, és elfogadni a Palesztin Hatóság által korábban aláírt megállapodásokat, valamint a közel-keleti rendezés kereteit kijelölő „útitervet”. „Amennyiben egy idő után világosan kiderül, hogy a palesztin hatóságnak nem áll szándékában elfogadni ezeket az elveket, cselekednünk kell” – mondta.

Újraindulhat a teherforgalom Izrael és a Gázai övezet között

Izrael csütörtök reggel megnyitotta a Karninál lévő átkelőt – tudatta közleményben az izraeli hadsereg. A karni átkelőt, amely az egyetlen átkelő a Gázai övezetből Izrael és a külföld felé irányuló teherforgalom számára, Izrael február 21. óta tartotta zárva terrortámadásoktól tartva. A megnyitásáról szóló döntés a valós biztonsági kockázatok ellenére, emberiességi szempontokból született – közölte a hadsereg szerda este kiadott közleményében.

A PED palesztin gazdaságfejlesztő társaság március 2-i közleménye szerint „a gázai övezeti mezőgazdaság egésze az összeomlás szélén van a karni átkelő tartós zárva tartása miatt”.

A karni átkelőnél áthaladó teherforgalom élénkítése az egyik kulcsfontosságú eleme volt annak a megállapodásnak, amelyet Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter közreműködésével kötöttek tavaly novemberben az átkelők megnyitásáról a Gázai övezetből történt izraeli kivonulás után.

(MTI)

Comments are closed.