Forrás: NOL

NOL * Népszabadság Online * 2006. március 9.

A NATO-nak ezentúl a terrorizmus elleni küzdelemre kell koncentrálnia, mert ez a Nyugatot fenyegető legkomolyabb veszély – jelentette ki egy brüsszeli tanácskozáson csütörtökön José María Aznar volt spanyol kormányfő.

„Háborúban állunk” – közölte a politikus diplomatákból és katonatisztekből álló hallgatósága előtt. Hozzátette: a NATO-nak meg kell védenie tagjait az iszlám szélsőségesség ellen, s ehhez saját magának is reformokat kell végrehajtania. E reformok között említette, hogy meg kell nyitni a katonai szövetség kapuit azon államok előtt, amelyek osztják annak értékeit, azaz például fel kellene kérni a csatlakozásra Japánt, Ausztráliát és Izraelt. Még akkor is, ha – mint elismerte – ez utóbbi felvétele „politikai problémákat okozna”.

A volt kormányfő – aki egészen 2004 tavaszáig, 8 éven állt Spanyolország élén, s akkori, iszlám terroristák által elkövetett madridi bombamerényletekbe bukott bele – nemrégiben a The Wall Street Journal című amerikai lap európai kiadásában részletesebben is kifejtette a NATO átalakulásával kapcsolatos nézeteit. Cikkében az iszlám terrorizmus elleni fellépést azzal magyarázta, hogy ez a nyugati világ létét fenyegeti: részben, mert a terrorizmus tömeges méreteket öltött, másrészt pedig mert olyan elveken alapszik, amelyek összeegyezhetetlenek a liberális demokráciákkal, az itt kialakult életstílussal.

A hatékony küzdelem érdekében Aznar szerint a NATO-tagoknak el kell fogadniuk, hogy immár lehetetlen egyértelmű választóvonalat húzni a nemzetközi és a belföldi biztonság közé. Ágy azután a katonai szövetségnek ki kell fejlesztenie egy belbiztonsági dimenziót, s ennek keretében a bel- és belbiztonsági minisztereknek is rendszeres találkozókat kell tartaniuk NATO-keretekben, úgy, ahogy azt a kül- és védelmi miniszterek teszik. A szövetségnek egyben meg kell fontolnia, ne hozzon-e létre egy külön parancsnokságot a terrorizmus elleni fellépés ügyeire. Aznar cikkében is megemlítette az új tagok felvételét, s végül sürgette, hogy hajtsanak végre változtatásokat a NATO belső működésében: lépjenek túl a döntéshozatalban az egyöntetűség és konszenzus követelményein.

(MTI)

Comments are closed.