Forrás: NOL

Népszabadság * Munkatársunktól * 2006. január 28.

Európa szinte valamennyi országában megemlékezést rendeztek a nemzetközi holokauszt-emléknapon.

Kofi Annan ENSZ-főtitkár: Az emlékezés a legjobb ellentámadás azokkal szemben, akik azt állítják, hogy a holokauszt kitaláció vagy túlzás. A fanatikusoktól származó hazugságokat minden körülmények között el kell utasítanunk.

Zsidók és más kisebbségek millióit gyilkolták meg az elképzelhető legbarbárabb módon. Soha nem szabad elfelednünk ezeket a férfiakat, nőket és gyerekeket, vagy a szenvedéseiket.

George W. Bushamerikai elnök: A holokauszt örökre emlékeztet bennünket arra az egyetemes elvre, hogy a gonosszal szembe kell szállni, bárhol létezik is.

Terry Davis, az Európa Tanács főtitkára: Tettekre és nem szavakra van szükség az antiszemitizmus és az intolerancia ellen. 61 évvel Auschwitz felszabadulása után Európa még mindig nem szabadult meg az antiszemitizmustól, a rasszizmustól, a romákkal szembeni előítéletektől és a homofóbiától. E szégyenletes listához még az intolerancia olyan új formái is csatlakoztak, mint az iszlámellenesség.

Norbert Lammert, a Bundestag elnöke: Az elmúlt hetek megmutatták, hogy nem csak a németeknek van szükségük a holokauszt-emléknapra. Még ma is vannak olyan államelnökök, akik mítosznak nevezik a holokausztot, és még antiszemita kijelentésektől sem riadnak vissza.

Comments are closed.