Forrás: NOL

Népszabadság * Agyagási Edit * 2006. január 28.

„A 13. havi nyugdíjon kívül más nincs” Kép: Teknős Miklós Csütörtök este Kövér László, a Fidesz választmányi elnöke Verőcén lakossági fórumon vett részt. Pár perces alapozás után csapott a húrokba. „Ezek – mondta -, amit ma ellophatnak, nem szeretnék holnapra halasztani.” Ezután megtartotta kormány- és politikusértékelő beszédét.

Véleményét „költői kérdésekbe” ágyazta, így: „Miért van az…, hogy a trianoni fegyverletételt követő diktátum fegyverkezési program volt ahhoz képest, amit Juhász Ferenc az elmúlt négy évben a honvédséggel haderőreform címen iszonyatos milliárdok elköltése révén véghezvitt?”. Vagy: „Ha ne adj” isten, katonai kihívás érné Magyarországot, ez a hadsereg önerőből egy négyzetdecimétert nem lenne képes megvédeni”.

A hallgatóság elámult.

Ezután Magyar Bálint került terítékre. Nevének hallatán kendős nénik hangos pfujolásba kezdtek, sapkás bácsik, nyakkendős urak pedig elismerően bólogattak. „Ez a kis banda – utalt Kövér félreérthetetlenül az SZDSZ-re – a saját rusnya képére akarja formálni a mi jövőnket, a gyermekeinket.” Hozzátette: „Óvakodni kell a Magyar Bálint-féle gonosztevőktől”.

Szűnni nem akaró taps fogadta a fejtegetést.

Végezetül arra kérte a közönséget: mondjanak neki három dolgot az elmúlt négy évből, ami az ország javát szolgálta. „Jó, a tizenharmadik havi nyugdíj ilyen” – jegyezte meg, aztán válaszolt saját kérdésére: „Más nincs. Hol a több mint ezermilliárd forintnyi privatizációs bevétel, hol a fészkes fenében? Jó zsebekbe került.”

A fináléban Kövér tragikus hangvétellel ecsetelte: „Nekik a széles nagyvilág a hazájuk. És ha már itt akarnak maradni, és velünk akarnak élni, becsüljenek meg bennünket annyira, hogy nem taposnak bele mindennap a lelkünkbe, nem törlik belénk a sáros bocskorukat mindennap. Az életlehetőséget veszi el tőlünk a kormány. Ezért van szükség a változásra.”

A hallgatóság éljenzett.

Az estet laza kérdezz-felelek zárta le. Itt a közönség szóba hozta a „Vizsla-ügyet”. Kövér mondott egy cifrát Lendvai „Sipánka” Ildikóról, és foglalkozott azzal is, hogy a Fideszt ellenfelei többször antiszemitizmussal vádolják. Majd befejezte.

A hallgatóság ezután elégedetten hazaballagott.

Comments are closed.