Forrás: Népszava

Elképzelhetőnek tartja, hogy kikerüljenek a titokvédelmi törvényből a félreértésre okot adható rendelkezések – jelentette ki Tóth András, a titkosszolgálatok felügyeletével megbízott politikai államtitkár (képünkön). A több szervezet ááltal bírált paragrafusról – amely a sajtó és bármely állampolgár titokőrzési felelősségét mondja ki – közölte: az a rendelkezés, miszerint a minősített adat nem hozható nyilvánosságra, differenciálatlan, mivel mindenkire és minden minősített adatra vonatkozik. Tóth megjegyezte, az előterjesztés kapcsán több vitatott pont is van, így az egyik az, hogy módosítsák-e most a Büntető törvénykönyvet vagy ráér csak később, ugyanis a titokvédelmi törvény csak 2007. január elsején lép hatályba. A javaslatról februárban várhatóan februárban szavaz az Országgyűlés. (Népszava)

Vita a honvédelmi ingatlanokról

A Fidesz kezdeményezte, hogy a parlament honvédelmi bizottsága számoltassa be a szakminisztert, mire kívánja fordítani a tárca a tervezett ingatlan-eladásokból befolyó összeget. Simicskó István szerint azt szeretnék tudni, hogy a befolyó összegből mennyit szán a tárca a katonai illetmény emelésére, a katonák lakásépítésére. Keleti György, a honvédelmi bizottság szocialista elnöke közölte, a testület január végén, vagy február elején ülhet össze. Bocskai István, a Honvédelmi Minisztérium szóvivője elmondta: a tárca örömmel tesz eleget a honvédelmi bizottság kérésének, hogy bemutassák az ingatlan-értékesítésre kidolgozott nyílt, mindenkinek hozzáférhető és átlátható értékesítési rendet. (MTI)

Holokauszt-megemlékezés január 27-én

Három közjogi méltóság kezdeményezésére holokauszt-megemlékezést tartanak január 27-én, az Országház Felsőházi termében. Ezen a köztársasági elnök, a miniszterelnök és a házelnök mond beszédet. A parlament alelnöke, Mandur László emlékeztetett arra, hogy január 27-ét, az auschwitzi haláltábor 1945-ös felszabadításának napját az ENSZ tavaly novemberben nyilvánította a holokauszt emléknapjává. A rendezvényre a parlamenti pártok mellett meghívást kapnak a magyarországi zsidó- és romaszervezetek, a történelmi egyházak, a diplomáciai testületek képviselői, valamint neves közéleti szereplők. (MTI)

Doni hősök előtt tisztelegtek

A Don melletti harcokban 63 éve hősi halált halt katonák emléke előtt tisztelegtek a szombathelyi kálvária templomban. A szentmisét Szabó Tamás katolikus tábori püspök celebrálta. Mint mondta, az ország több pontján zajló megemlékezéseknek célja a tiszteletadás az elődöknek és okulás az utódok számára. Szerinte ismerni kell az ország történelmének eseményeit, dicsőket és kevésbé dicsőket egyaránt. A szertartásnak több száz résztvevője volt, köztük a doni harcok túlélői. (MTI)

Az MSZP támogatja az MTA elnökét

Az MSZP támogatásáról biztosította Hiller István pártelnök Vizi E. Szilvesztert, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnökét. Találkozójukon rögzítették: mindenki érdeke, hogy a tudomány hosszú távú céljai ne válhassanak a pártpolitikai küzdelmek terepévé. Hiller István fontosnak nevezte a tudományos kutatást és fejlesztést, valamint az Akadémia autonómiájának megőrzését is. Vizi E. Szilveszter átnyújtotta az MTA beszámolóját, és arra kérte az MSZP elnökét, hogy az Országgyűlés legnagyobb frakciója vitassa meg és támogassa azt. (MTI)

Delaware-i offshore cég a Magyar Hírlapban

Nyolcszázalékos tulajdont szerzett a Magyar Hírlap kiadójában az USA Delaware államában bejegyzett, a budapesti Piros Ádám által vezetett offshore cég, a Central European Publishing Investment Llc. – írta a HVG legfrisebb számában. Ezzel párhuzamosan a napilapot megjelentető cég neve Magyar Hírlap Kiadói Kft.-re változott A-Pont-MH Kft.-ről. Ugyancsak 8 százalék jutott az új tulajdonosi struktúrában a szerkesztőségi dolgozók által létrehozott Magyar Hírlap Egyesületnek. A két új kft-tag Szombathy Pál főszerkesztő korábbi 24 százalékos tulajdonából jutott üzletrészhez, így neki is 8 százaléka maradt. A meghatározó tulajdonos továbbra is Széles Gábor munkatársa, Vissi Mária (52 százalék) és Széles maradt. Egy ideig a Magyar Nemzetben is érdekelt volt egy delaware-i offshore cég. (Népszava)

Comments are closed.