Forrás: MNO

Mahmud Ahmadinedzsad javaslata Izrael áthelyezése Németországba nem is olyan abszurd, mint ahogy az elsőre hangzik. Amennyiben előítélet nélkül tekintenek rá, a javaslat mögött egy olyan történelmi földreform húzódik meg, melyből mindegyik oldal profitálhat – írja a Der Spiegel.

Der Spiegel (spiegel.de)

A baloldali hírmagazin közli Henryk M. Broder Adjátok a zsidóknak Schleswig-Holsteint! című esszéjét, melyben támogatandó ötletnek tekinti az iráni elnök javaslatát. Mahmud Ahmadinedzsad javaslata Izrael áthelyezése Németországba nem is olyan abszurd, mint ahogy az elsőre hangzik. Amennyiben előítélet nélkül tekintenek rá, a javaslat mögött egy olyan történelmi földreform húzódik meg, melyből mindegyik oldal profitálhat. A közel-keleti konfliktus nem csak a holokauszt járulékos kára, de az európai antiszemitizmus terméke. A lengyelországi és oroszországi pogromok, valamint a franciaországi Dreyfus-ügy (ami Herzl Tivadarból valódi cionistát csinált), és a zsidó kérdés “végső megoldására” tett kísérlet nélkül a zsidók még mindig ezekben az országok álmodnának saját államukról, anélkül., hogy a sajátjukat védelmeznék – írja a szerző, aki szerint az iráni elnök nem követel mást, mint a visszatérést a károkozó elvéhez. Egy probléma megoldásáért azok legyenek felelősek, akik azt létrehozták. S az, hogy a felelősök listáját leegyszerűsíti a németekre és osztrákokra – kihagyva ebből a körből a lengyeleket, franciákat és oroszokat – nem változtat azon, hogy Ahmadinedzsadnak elvben igaza van. S ahelyett, hogy felháborodnának a javaslaton, jobb lenne, ha felfedeznék a benne rejlő előnyöket, melyet mindegyik fél számára rejtenének. Az izraeliek megszabadulnának a legnagyobb problémájuktól, a biztonság kérdésétől. A második nagy előny lenne: ahelyett, hogy egy csomó pénzt kellene kiadniuk az Európába utazásra, az izraeliek ott lennének, ahol magukat jól érzik, ahol remekül lehet szombaton bevásárolni és buszon, valamint vonaton utazni. Már csak az a kérdés marad, hol kellene felépíteni Németországban a zsidó államot. Schleswig-Holstein és Mecklenburg-Előpomeránia ritkán lakott, az egykori NDK-ban millió számra állnak üresen lakások. Abból azonban aligha lehet kiindulni, hogy a zsidók még egyszer víz közelébe telepednének. A hegyek is szépek, s az Allgau (a bajor Alpok nyugati fele) egyes részei hasonlítanak Szamária vidékére – olvasható a Spiegelben.

Welt am Sonntag (wams.de)

A konzervatív napilap vasárnapi kiadása Műveletek a szürke zónában című írásában próbálja meg tisztázni, mi tudható a CIA illegális európai akcióiról. Szczytno-Szymany Nemzetközi Repülőtér – áll egy reklámtáblán, nem sokkal azelőtt, hogy az odavezető út hirtelen egy rozsdás kapunál véget ér. Egy őr fogadja a látogatót és közli, hogy a “repülőteret bezárták.” A mazúriai tóvidéken, Szcytno mellett nem csak a repülőtér fekszik, hanem a hetvenes évek óta a lengyel hadsereg legjobban titkolt 2669-es kódjelű objektuma, a Stary Klejkuty nevű ügynökiskolája. A repülőtér és az ügynökiskola pontos földrajzi adatai a spanyolországi Torrejonban fekvő műholdas központban is megtalálhatóak. A svájci Dick Marty, aki az Európa Tanács számára végez vizsgálatokat, felvételeket kért az említett objektumokról. Ezeknek kell bizonyítaniuk, hogy a CIA olyan épületeket, mint Szymany a terror elleni háborúban börtönként használt. Marty nemcsak a műholdas felvételekkel kívánja igazolni a CIA európai aktivitását, hanem repülési adatok tömegével is: az Eurocontroltól, az európai repülésbiztonsági hivataltól bekért információkkal is felszerelkezett. Marty figyelmét különösen az a gép keltette fel, melynek egyetlen német állampolgárságú utasa volt. 2004. január 24-én landolt egy Boeing 737 – nyilvántartási száma N313P – Skopjéban, hogy azután egy különleges utassal azonnal továbbrepüljön Afganisztán irányába. Haled al-Maszri ezt követően közel öt hónapot töltött a “sóbányában”. Ágy hívják azt a Kabul melletti börtönt, ahol a CIA a terrorgyanús személyeket őrzi. Itt időnként hetekig, de akár évekig is fogva tarthatják a gyanúsítottakat. Mindeddig egyetlen ügyvédnek sem volt joga, hogy belépjen az említett börtönkomplexumba. Haled al-Maszri személye és története maga is számos kérdést vet fel. “Ismertük őt”, állítják a német biztonsági szervek. Amikor al-Maszri 2003. december 31-én Neu-Ulmban egy Skopjéba tartó buszba szállt, mint maga fogalmaz, hogy egy családi veszekedést követően “kiszellőztesse a fejét”, már megfigyelés alatt állt. Az autókereskedő rendszeresen egy iszlamisták által gyakran látogatott neu-ulmi mecsetbe járt imádkozni és baráti kapcsolatokat ápolt Reda Szeyammal; azzal az egyiptomi születésű német állampolgárral, akit régóta azzal gyanúsítanak, egy al-Kaida csoport vezetőjeként komoly szerepet játszik a terrorhálózat tevékenységében. Al-Maszri a német titkosszolgálatok számára nem volt aktív iszlamista. Az autókereskedő csak “rövid ideig flörtölt az iszlamizmussal”. Ennek ellenére, “a normális információcsere közepette, azt a keveset továbbadták az amerikaiaknak, amit al-Maszriról tudtak. Úgy jártak el ebben az ügyben is, mint tucatnyi más esetben” – fogalmaz egy illetékes. A német biztonsági szervek most megpróbálják az egész információcserét rutineljárásként elintézni: “Információcsere nélkül nem lehet használható hírekhez jutni az al-Kaidáról”.

Die Presse (diepresse.com)

A konzervatív bécsi lap szerint Schüssel látogatása Bushnál elsőrangú blamázs volt. Címében legalábbis ezt jelenti ki az ellenzéki lap az osztrák kancellár washingtoni útját értékelve. A lap kiemeli az Egyesült Államokból most visszatért Peter Pilz, a zöldek biztonságpolitikai szakértője véleményét. Emberi jogi szervezetek kifejezték Pilznek csalódottságukat, amiatt, hogy Schüssel egyetlen egy kritikus megjegyzést sem tett az illegális CIA repülések miatt és nem követelte a történtek feltárását. Pilz hozzáteszi: a Bushnál tett látogatás azt a látszatot keltette, hogy a következő EU-elnökséggel (ezt 2006. első felében Bécs tölti be – a szerk.) mindent meg lehet csinálni. A Human Rights Watch (HRW) forrásaiból egyértelműen kiderül, hogy Lengyelországban bizonyosan és valószínűleg más kelet-európai országban illegális CIA táborok léteztek – folytatta a zöldek politikusa. Amennyiben ezek a feltételezések megerősítést nyernének, akkor Románia EU felvétele megkérdőjelezhető lenne, s egy vita kezdődne Lengyelország jogairól és szerepéről. Ez a kérdés sokkal jobban megosztaná az uniót, mint a jelenlegi vita az EU-alkotmány jövőjéről. Pilz állítása szerint a HRW részletes listával rendelkezik az álcázott CIA repülésekről, melynek legnagyobb része, Svájcon, Németországon, Ausztrián, Magyarországon és Csehországon keresztül bonyolódott le. Az osztrák kormány mindeddig azon kevés államok közé tartozik, ahol nem kezdődtek vizsgálatok a feltételezett repülésekről. Pilz szerint legalább 12 kellően dokumentált CIA repülésről tudnak. A képviselő bejelentette: a következő csütörtökön a parlamentben követelni fogja, hogy a kormány hozza nyilvánosságra a katonai és polgári légtérhasználat adatait, s ezzel erősítse meg az illegális repülések tényét.

Comments are closed.