Forrás: Híradó

A konferenciát első lépésnek tekintik az együttműködésben

A zsidóság szervezetei közötti együttműködés első lépésének tekintik a kezdeményezők a Párbeszéd a zsidóságról című, vasárnap befejeződött budapesti konferenciát.

Ez is szerepel abban a hétpontos nyilatkozatban, amelyet Heisler András, a négynapos tanácskozást meghirdető Zsidó Közösségi Fórum (ZSKF) megalakításának kezdeményezője olvasott fel a záró plenáris ülésen, a Magyar Tudományos Akadémián. Mint a dokumentumban olvasható, a tizennyolc szervezetet tömörítő ZSKF tiszteletben tartja a magyarországi zsidóság sokszínűségét, és a zsidóságon belüli identitások különbözőségének létjogosultságát, párbeszédre törekszik a teljes magyar társadalommal, és a magyarországi zsidóság minél szélesebb körének értékeit kívánja megjeleníteni.

Feldmájer Péter, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke programjai miatt lemondta a záróülésen való részvételt, de levélben köszöntötte az egybegyűlteket. „A magyarországi zsidóság jövőjéért aggódók feladata egy ponton közös: megfordítani a zsidóság beolvadását, segíteni a magyarországi zsidóság újrafelvirágoztatását” – írta, hozzátéve: sokan és sokféleképpen képzelik el ezt az utat, a lényeg azonban az, hogy van elképzelésük. Feldmájer Péter a szövetség nevében ígéretet tett arra, hogy mindent megtesznek a további eszmecserék érdekében.

Jorge Diener, az amerikai Joint magyarországi igazgatója úgy értékelte: a konferenciát a tolerancia, a befogadás, a tisztelet szelleme hatotta át.

A konferencián kitöltött kérdőívek szerint a résztvevők 45 százaléka nem tagja semmilyen szervezetnek. A nyilatkozók 60 százaléka nem kapcsolódik a valláshoz, azt mindössze 3,75 százalékuk gyakorolja. A konferencián jelenlévők 57 százaléka érzi magas fokúnak az integrációt és 38 százaléka az asszimilációt – összegezte Jorge Diener.

MTI

Comments are closed.