Forrás: Demokrata

A főváros XII. kerületében felállított turulos emlékműnél akart sajtótájékoztatót tartani a Szabad Demokraták Szövetsége, ám Gusztos Péter és Ungár Klára több tucat tiltakozóval találta szembe magát. A liberálisok szerint a turul nem alkalmas emléket állítani a háborús áldozatoknak, a felháborodott nemzeti érzelmű polgárok ezt magyarellenességnek minősítik.

Gusztos Péter SZDSZ-es országgyűlési képviselő a felháborodott tiltakozók hangzavarában elveszve azt mondta, a turulmadár nem alkalmas arra, hogy megörökítse a második világháború emlékét, és a szoborparkban volna a helye. Gusztos megismételte a liberálisok korábban hangoztatott véleményét, mely szerint a turult kirekesztő, emberellenes eszmék, az antiszemitizmus hirdetői használták. Ungár Klára szerint a turul mára a törvénytelenség jelképévé vált.

A liberálisok turul-ellenes hadjáratán felháborodott budai polgárok hangos bekiabálásokkal adták Gusztos és Ungár tudtára, jelenlétük nemkívánatos a turulos emlékműnél, így a sajtótájékoztató a tervezettnél hamarabb befejeződött, s a két SZDSZ-es politikus sietve távozott a helyszínről.

Á.B.

Comments are closed.