Forrás: Stop!

Izraeli-magyar közös koncert a II. világháború áldozatainak emlékére Időpont: 2005-10-10 13:27:29

Izraeli-magyar közös hangversenyt tartanak október 16-án, vasárnap 19.30-kor a Budapest Kongresszusi Központban a II. világháború áldozatainak emlékére, valamint a világháború befejezésének 60. évfordulója alkalmából. Az esten elhangzik Aharon Harlap dalciklusa, Bartók Versenymű két zongorára című darabja és Andrew Lloyd Webber Requiemje.

A koncert közreműködői: a Yuval Admony és Tami Kanazawa japán-izraeli zongoraművész házaspár, a Budapesti Akadémiai Kórustársaság és a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar.

A budapesti hangverseny műsorán elsőként Aharon Harlap „Apám nem mond áldást a kenyérre” című dalciklusa szólal meg, melyet a szerző Jakov Barzilai magyar származású izraeli holokauszttúlélő költő holokauszt témájú verseire írt. Ezt követően Bartók kétzongorás versenyműve hangzik el, amely drámai erővel fogalmazza meg az emberi félelmet és szenvedést, hogy végül az utolsó tétel gyermeki játékosságával oldja fel e súlyos érzelmeket.

A hangverseny második felében Andrew Lloyd Webber népszerű egyetemes Requiemje szól az áldozatokért. A nagyhatású mű középpontjában egy kisgyermek hangja áll. A Webberre jellemző musicalelemek a szerző eme művéből sem maradnak ki.

A budapesti koncert ikerhangversenyére novemberben kerül sor Tel-Avivban, ahol a mostani koncert előadóinak tolmácsolásában Harlap és Bartók művei mellett Bárdos Lajos- és Beethoven-művek is felcsendülnek. A tel-aviv-i hangversenyen az Israel Philharmonia Singers – Izrael egyetlen professzionális énekkara – is fellép.

Stop!

Comments are closed.