Forrás: Erec

Avram Hersko magyar származású, Izraelben élő Nobel-díjas tudós mellszobra tizennegyedikként kapott helyet Egerben, a magyar-származású Nobel-díjasok szoborparkjában.

A Wigner Jenő Műszaki, Informatikai Középiskola udvarán elhelyezett szobrot, Kampfl József szobrászművész alkotását közösen avatta fel a tudós unokatestvére és Kiss Péter kancelláriaminiszter pénteken.

Az 1937-ben Karcagon, Herskó Ferencként született Avram Herskonak 2004-ben egy izraeli és egy amerikai tudóssal megosztva ítélte oda a Svéd Királyi Akadémia a kémiai Nobel-díjat egy fehérjelebontási folyamat felfedezéséért.

A holokausztot szerencsésen túlélő család egyik ága 1950-ben vándorolt ki Izraelbe és Avram Hersko már ott szerzett orvosi diplomát – mondta az orvos-biokémikus unokaöccse, a karcagi kórház nőgyógyász főorvosaként dolgozó Herskó Gyula.

Az időközben világhírűvé vált tudós mindmáig tartja a kapcsolatot szülőföldjével; fia például a budapesti orvosi egyetem ötödéves hallgatója. Maga pedig külső tagja a Magyar Tudományos Akadémiának – tette hozzá Herskó Gyula.

Az egri informatikai középiskola 1997-ben kezdte meg a szoborpark kialakítását. Elsőként az iskola névadója, Wigner Jenő Nobel-díjas fizikus mellszobrát állították fel.

BPI-info

Comments are closed.