Forrás: Heti Válasz

Bódis András, [email protected]

Schöntal Henrik hazatértével elkezdődik a brókerügy második felvonása: az egykori dzsesszdobos, dalszövegíró, üzletember vallomásától többen várhatják sorsuk rosszabbra fordulását.

Schönthal Henrik hazatértével elkezdődik a brókerügy második felvonása. Az üzletember off-shore “bonyolítói hálózatát” ugyanis politikai-gazdasági potentátok is használták, vallomásától tehát többen várhatják sorsuk rosszabbra fordulását. De hogyan vált az egykori dzsesszdobos-dalszövegíró Kulcsár Attila cinkosává? Ennek jártunk utána.

“A brókerügy nyomozásának az a része zárult le, amely Kulcsár Attila általában vett – banki, vállalkozói – tevékenységéhez kapcsolódik” – nyilatkozta az augusztus végi vádemelés előtt Polt Péter. A legfőbb ügyész nem mulasztotta el leszögezni lapunknak: amennyiben hazakerül a külföldön tartózkodó, bűnsegédgyanús figurák egyike-másika, további részletekre derülhet fény.

Múltak a napok, majd hirtelen megtelt tartalommal Polt víziója. Másfél hete hazarepült az Egyesült Államokból és feladta magát Schönthal Henrik, a Kulcsár-féle pénzutaztatások átemelőintézményeiként számon tartott offshore érdekeltségek, a Montrade Establishment Ltd. és a Balmoral Group Llc. “rendelkezésre jogosult tagja”. A nyomozó hatóság rögvest pénzmosással, valamint bűnsegédként elkövetett sikkasztással és magánokirat-hamisítással gyanúsította meg az üzletembert, állítván: Schönthal tudta, hogy a két cégen átfolyatott pénzek bűncselekményből származnak, ennek ellenére közreműködött 6,2 milliárdnyi elsikkasztott forint tisztára mosásában.

CSURRANT, CSEPPENT?

Kulcsár Attila ügyészségi vallomásaiban mindemellett arról is szólt, hogy egyes ügyfelek az ő tudtán kívül bonyolítottak “jövedelemeltitkoló tranzakciókat” Schönthal Henrikkel. Akár tudott a konkrét ügyletekről a bróker, akár nem, tény: a londoni Barclays Bank tranzakciós kivonatai szerint számos politikai-gazdasági szereplő állt kapcsolatban a Montrade-del. Miként arról a Heti Válasz is megbizonyosodott, a számlavezető pénzintézet listáin feltűnik a volt szocialista országgyűlési képviselő, Karl Imre neve vagy épp Forró Judité – aki nem más, mint a valamikori médiaszemélyiség, Forró Tamás autóversenyzősködő leánya. Többször is szerepel a lajstromban egy Pintér Dezsőhöz, a TV2 volt elnökéhez köthető társaság, számos, a 2002-es váltás után kormányzati megrendelésekhez jutó informatikai vállalat s az izraeli hátterű, egészségügyi szolgáltatásokban utazó Euromedic International csoport egy-egy alegysége. Utóbbi megacég elnöke az állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Bank igazgatósági tagja, Mészáros János, akit Kulcsár Puch László MSZP-pénztárnok segéderejeként emlegetett vallomásaiban.

Ma még nem tudni, mit fed fel Schönthal a fenti tranzakciók hátteréről, s hogy valóban eléri-e a nagypolitikát a brókerbotrány. Annyi azonban bizonyos, hogy ha nem működik együtt a hatóságokkal, a nyomozás után hosszas vádpontlista kerekedik, s az üzletember akár 10-15 évnyi szabadságvesztéssel is számolhat.

BÜNTETLEN BŰNÖS

Mindazonáltal a 67 éves, évtizedekkel ezelőtt a közgazdasági egyetem dzsesszegyütteséből kinőtt Bergendy zenekar dobosaként debütáló Schönthal Henriknek már korábban is meggyűlt a baja a törvénnyel. Ahogy Bergendy István fogalmazott nemrég a Nap-keltében, a hetvenes években “Söni produkálta az első magyar vámcsalást”, amiért le is ültették néhány évre. A történet, bár elsőre kereknek tűnik, a legkevésbé sem az. A Fővárosi Bíróság ugyanis egy hete épp azért szabott ki Schönthalnak “enyhe” házi őrizetet, merthogy “büntetlen előéletű gyanúsítottról van szó”. A teljes igazság tehát így hangzik: hősünk oly régen leülte már a magáét, hogy jogi értelemben nem tekinthető visszaesőnek, és egy ideje újra büntetlen előéletűnek minősül.

Túlzás volna azonban azt állítani, hogy az S. Henrik név csak a bűnügyi krónikákból lehet ismerős a nagyközönség számára. A hetvenes évek végén Schönthal Szűcs Judith dalszövegírójaként hívta fel magára a figyelmet, később az LGT mellett vállalt menedzserszerepet, és volt idő, amikor ő fordította angolra Demjén Ferenc slágereit. “Nem az a bűnöző fazon; beszél vagy négy nyelven, egyébként pedig rém intelligens” – sorolja Schönthal erényeit egyik volt, névtelenséget kérő zenésztársa, s mellékesen hozzáteszi: volt ő londoni IBUSZ-irodavezető, persze még az ántivilágban, emellett hírszerző és ki tudja még, mi minden.

Multimilliomossá azonban csak a rendszerváltozás után lett az egykori dzsesszdobos. Autókereskedelem, informatika, ingatlanfejlesztés – e három ágazatban próbálta ki magát. Alapítója volt a Renault-Baumgartner Kft.-nek, vezető tisztséget töltött be a könyvkiadói-informatikai érdekeltségeket összefogó Novotrade néhány vállalkozásánál, s a néhai Fenyő János pszichológus-tanácsadójaként ismertté vált Perczel Tamás oldalán is szerepet kapott (mint a lakás- és irodapiacon honos Fiduc vállalatcsoport központi figurája).

A PÉNZ FORGANDÓ

A kilencvenes évek közepére MSZP közeli érdekcsoportok szippantották magukhoz Schönthalt (ha ugyan szippantani kellett). Legalábbis erre utal, hogy a Tiszatópart Kft. ügyvezetőjeként és közvetett tulajdonosaként részt vehetett az egykori ifjúsági és KISZ-vagyont “lebontó” Nemzeti Gyermek és Ifjúsági Közalapítvány legnagyobb vállalkozásában. (A közalapítvány 240 millió forint kölcsönt nyújtott a kft.-nek egy Tisza-parti üdülőberuházáshoz, ám a cég még a törlesztés előtt fizetésképtelenné vált.)

Később Schönthal – immár a Montrade logója alatt – a német energetikai ágazat egyik kulcsvállalatának (Harpen AG) magyarországi képviseletét látta el, mígnem az alábbi, a cégbíróságon ma is fellelhető iratot szignálta. “Sajnálattal kell tudomására hoznom, hogy a The Montrade Establishment magyarországi telephelye és így az én alkalmazásom is 1999. december 31-ével megszűnt. Ugyanakkor az anyacég, a The Montrade Establishment (Ireland) is megszűnt ugyanezzel a dátummal.” A cégmegszüntető határozat ugyan hivatalosan csak 2000-re, a hazai képviselet esetében pedig 2003-ra ért be, kimondható: a Kulcsár nevével fémjelzett pénzmosási hullám nem jogképes cégként érte el a Montrade-et. Vagyis sem Schönthal, sem az írországi bejegyzésű Montrade-anya nem bonyolíthatott volna pénzforgalmat.

Ennek ellenére – mint írtuk – mást sem csináltak, csak milliárdos pénzforgalmat bonyolítottak.

AHOGY KULCSÁR ATTILA LÁTTATJA SCHÖNTHAL HENRIK SZEREPÉT

“Schönthal Henrik a Montrade Ltd. képviselője volt. Ő minden átutalt összegből 8-10 százalékot levont üzleti jutalék címén, ezenkívül több jelentős üzleti tranzakcióból anyagilag részesült általam. Neki és Perczel Tamásnak többször adtam át jelentős összegeket különböző befektetésekre.” (Kulcsár Attila írásbeli vallomása, 2004. május 19.)

“Az ügyfeleim közé tartozott Schönthal Henrik is. 1999. év végén felajánlotta pénzügyi szolgáltatásait nekem. Elmondta, hogy a Montrade nevezetű cégén keresztül jelentős pénzeket mozgat már évek óta olyan személyeknek, akik eltitkolják különböző jövedelmüket. (…) Perczel Tamást Henrik mint a legjobb barátját, úgy mutatta be nekem, később Tamást is bevonta az ügyletekbe, és közösen beszéltük meg a tranzakciók bonyolítását.” (Kulcsár Attila ügyészségi vallomása, 2004. június 4.)

“2000 novemberétől a Montrade Ltd. bevonására is sor került, mert bár a korábbi rendszer továbbra is működött volna, de az ügyletek gyakorisága miatt valószínűleg feltűnt volna előbb-utóbb a cégen belüli pénz- és értékpapír-mozgatás. (…) Ez a gyakorlatban úgy működött, hogy a Montrade Ltd. számlájára átvezetésre kerültek különböző értékpapírok, onnan pedig – vagy ott értékesítve – az ellenértéket fel lehetett venni, vagy tipikus esetben továbbutalni, illetőleg egy olyan harmadik ügyfélhez továbbítani az értékpapírt, akinek hiánya keletkezett, és mivel kérte a számláján lévő értékpapír ellenértékét, a hiány pótlása és leplezése érdekében kellett a Montrade Ltd.-nél lévő értékpapírt hozzá irányítani. (…) Schönthal Henrik tudta, mert tájékoztattam róla, hogy a cégeihez átvezetett befektetési eszközök szabálytalan módon kerültek oda. (…) Egyébként Schönthal Henrik off-shore cégei önállóan működő cégek voltak, tőlem függetlenül is folytattak tevékenységet, nekünk csak egy ilyen típusú szolgáltatást végzett.” (Kihallgatási jegyzőkönyv, 2004. július 7.)

“A Betonút Rt. sérelmére eltulajdonított pénzösszegekből rendszeresen juttattam ügyfeleimnek hiánypótlásra, ezen ügyletek túlnyomórészt a Montradeen keresztül bonyolódtak. (…) A hiánypótlás kétféleképpen zajlott: vagy értékpapírokat vezettem át a Montrade-től az ügyfelekhez, vagy pénzt utaltam nekik a Montrade számláján keresztül, amit készpénzben megkaptak.” (Kihallgatási jegyzőkönyv, 2004. július 28.)

“A sajtóban megjelent, Schönthal Henrik elleni gyanúsítás véleményem szerint nem állja meg a helyét. Az arab személyeknek (a Montrade-en vagy a Balmoralon keresztül – a szerk.) átutalt összeg jelentős része nem bűncselekményből származott.” (Kulcsár Attila nyilatkozata a Népszavának Schönthal hazatérése után, 2005. szeptember 7.)

Comments are closed.