Forrás: Magyar Hírlap

Feltehetően öngyilkos merénylő robbantotta fel magát vasárnap reggel

Megtörtént az első palesztin öngyilkos merénylet Izraelben azóta, hogy a zsidók kiürítették telepeiket a Gázai övezetben és Ciszjordániában. Palesztin szélsőségesek a kiürítést a béke kezdete helyett annak jeleként értékelik, hogy további merényletekkel még több területet szerezhetnek vissza.

Feltehetően öngyilkos merénylő robbantotta fel magát vasárnap reggel a dél-izraeli Beér-Seva városának központi autóbusz-pályaudvarán – közölték szemtanúk és az izraeli katonai rádió. A robbantásban mintegy negyven személy megsebesült, közülük ketten válságos állapotban vannak. Maga a merénylő a helyszínen meghalt.

A robbantás után az izraeli rendőrség őrizetbe vette az öngyilkos merénylő feltételezett arab sofőrjét. Az Ynet izraeli internetes hírszolgálat szűkszavú beszámolója szerint a biztonsági erők egy helikopter segítségével üldözőbe vették az illető járművét, és a város határában feltartóztatták.

A merénylet körülményeiről egymásnak ellentmondó jelentések láttak napvilágot. Szemtanúk arról számoltak be, hogy a merénylő be akart hatolni az autóbusz-pályaudvar épületébe, de amikor az őrök útját állták, felrobbantotta magát. A rendőrség viszont azt közölte, hogy a buszsofőr akadályozta meg a merénylőt tette elkövetésében, miután gyanút fogott a férfi nagy hátizsákja és műanyag szatyra láttán. Az általa riasztott két biztonsági őr rövid üldözés után feltartóztatta a hátizsákos férfit, aki ekkor működésbe hozta a pokolgépet. Az őröket a szétrepülő fémrepeszek súlyosan megsebesítették.

Egyelőre egyetlen szervezet sem vállalta a merénylet elkövetését, de csütörtökön több palesztin szélsőséges szervezet, köztük az Iszlám Dzsihád és a Hamasz is, megtorlást helyezett kilátásba az izraeli hadsereg előző napi túl-karmi akciója miatt, amelyben megöltek öt palesztin aktivistát.

A Palesztin Hatóság nevében viszont előbb Szaeb Erekat, az Izraellel való tárgyalásokért felelős miniszter ítélte el a merényletet, és Mahmud Abbasz palesztin elnök is „terrorista cselekménynek” nevezte.

Abbasz felszólította a szemben álló feleket, hogy tartsák tiszteletben a hat hónappal ezelőtt az egyiptomi Sarm-es-Sejkben megkötött tűzszüneti megállapodást, ugyanakkor Izrael szemére vetette, hogy a túl-karmi katonai akcióval „kiprovokálta” a támadást.

(mti/mh)

Comments are closed.