Forrás: HVG

Feltehetően öngyilkos merénylő robbantotta fel magát vasárnap reggel a dél-izraeli Beér Seva városának központi autóbusz-pályaudvarán – közölték szemtanúk és az izraeli katonai rádió. Az első jelentések szerint a robbanásban tízen megsebesültek, közülük ketten válságos állapotban vannak. Maga a merénylő a helyszínen meghalt.

A merénylet körülményeiről egymásnak ellentmondó jelentések láttak napvilágot. Szemtanúk arról számoltak be, hogy a kamikáze be akart hatolni az autóbusz-pályaudvar épületébe, de amikor az őrök útját állták, felrobbantotta magát. Ugyanakkor a rendőrség azt közölte, hogy a buszsofőr akadályozta meg a merénylőt, hogy felszálljon egy induló járatra, miután gyanút fogott a férfi nagy hátizsákja és műanyag kézi szatyra láttán. Ágy sikerült elkerülni a súlyosabb tragédiát.

Ez volt az első öngyilkos merénylet Izraelben azóta, hogy múlt hétfőn kiürítették a Gázai övezetben lévő 21 zsidó települést. Az akció után az izraeli rendőrség magasabb készültséget rendelt el egységeinek az ország egész területén.

Eddig még egyetlen szervezet sem vállalta a merényletet, de csütörtökön több palesztin szélsőséges szervezet, köztük az Iszlám Dzsihád és a Hamász megtorlást helyezett kilátásba az izraeli hadsereg előző napi túl-karmi akciója miatt, amelyben megöltek öt palesztin aktivistát.

A Palesztin Hatóság nevében Száeb Erekát, az Izraellel való tárgyalásokért felelős miniszter elítélte a merényletet, és a tűzszünet tiszteletben tartására szólított fel. Ariel Saron izraeli kormányfő hivatalának egyik tisztviselője viszont úgy vélekedett: ez az akció is bizonyítja, hogy a Palesztin Hatóságnak sürgős lépéseket kell tennie a terrorista csoportok felszámolására, mert e nélkül nem lehet előrehaladás az izraeli-palesztin rendezési folyamatban.

MTI

Comments are closed.