Forrás: NOL

Népszabadság Online, 2005. augusztus 28. 14:56

Jóváhagyta vasárnap az izraeli kormány a Gázai övezet határának egyiptomi őrzéséről kötött megállapodást – jelentette be az izraeli miniszterelnöki hivatal.

A megállapodás alapján, amelynek végső változatáról a múlt héten állapodott meg Izrael és Egyiptom, 750 egyiptomi határőr vesz majd át minden olyan biztonsági feladatot, amelyet korábban az izraeli katonák láttak el, így annak megakadályozását is, hogy fegyvereket és robbanóanyagokat csempésszenek be a palesztin területre. Az egyezményt a kormánytagok elsöprő többsége, 18 miniszter támogatta és mindössze ketten szavaztak ellene. A tervezetet szerdán terjesztik be elfogadásra a parlamentbe.

A határőrizet átadása Egyiptomnak egyik kulcseleme a 38 éve tartó izraeli megszállás megszűnésének a Gázai övezetben, amelynek egyiptomi határán jelenleg Izrael ellenőriz egy biztonsági sávot, az úgynevezett Philadephia utat. A 14 kilométer hosszú határszakaszon az egyiptomi határőröket könnyű fegyverzettel látják el, de négy naszád, nyolc helikopter és mintegy harminc könnyű páncélos is segíteni fogja a fegyvercsempészek elleni küzdelmet. Egyelőre nem világos, hogy a határ túloldalán szolgálatot teljesítő palesztin katonákra milyen kötelezettségek hárulnak majd.

Az új rendelkezés kizárólag az érintett határszakasz katonai biztosítására vonatkozik, a határátkelés, valamint a személy- és áruforgalom rendje még mindig nyitott kérdés. Palesztin részről azt követelik, hogy saját oldalukon teljes egészében ellenőrizhessék a határt. A mostani rendszerben az izraeli biztonsági erők erősen korlátozzák a palesztinok utazási és fuvarozási lehetőségeit.

Izrael a hét elején mind a 21 zsidó település kiürítését befejezte a Gázai övezetben, ahol jelenleg az izraeli erők a megszállás évei alatt emelt építmények és létesítmények lerombolását végzik. A várakozások szerint a kivonulás októberig maradéktalanul befejeződik.

(MTI)

Comments are closed.