Forrás: Index

MTI

Negyvenen megsebesültek Dél-Izraelben egy robbantásban, de csak az öngyilkos merénylő halt meg. A terrorista tettestársát helikopterekkel üldözték, most a titkosszolgálat vallatja.

Feltehetően öngyilkos merénylő robbantotta fel magát vasárnap reggel a dél-izraeli Beér-Seva városának központi autóbusz-pályaudvarán – közölték szemtanúk és az izraeli katonai rádió. Újabb jelentések szerint a robbantásban mintegy negyven személy megsebesült, közülük ketten válságos állapotban vannak. Maga a merénylő a helyszínen meghalt. A robbantást követően az izraeli rendőrség őrizetbe vette az öngyilkos merénylő feltételezett arab sofőrjét.

Helikopterrel üldözték

Az ynet izraeli internetes hírszolgálat szűkszavú beszámolója szerint a biztonsági erők egy helikopter segítségével üldözőbe vették az illető járművét, és a város határában feltartóztatták. Az arab férfit, aki a rendőrség gyanúja szerint a merénylet helyszínére szállította a robbantót, a titkosszolgálat hallgatja ki.

A merénylet körülményeiről egymásnak ellentmondó jelentések láttak napvilágot. Szemtanúk arról számoltak be, hogy a merénylő be akart hatolni az autóbusz-pályaudvar épületébe, de amikor az őrök útját állták, felrobbantotta magát. A rendőrség viszont azt közölte, hogy a buszsofőr akadályozta meg a merénylőt tette elkövetésében, miután gyanút fogott a férfi nagy hátizsákja és műanyag kézi szatyra láttán. Az általa riasztott két biztonsági őr rövid üldözés után feltartóztatta a hátizsákos férfit, aki ekkor működésbe hozta a pokolgépet. Az őröket a szétrepülő fémrepeszek súlyosan megsebesítették. Ez volt az első öngyilkos merénylet Izraelben azóta, hogy múlt hétfőn kiürítették a Gázai övezetben lévő 21 zsidó települést. Az akció után az izraeli rendőrség magasabb készültséget rendelt el egységeinek az ország egész területén.

Eddig még egyetlen szervezet sem vállalta a merényletet, de csütörtökön több palesztin szélsőséges szervezet, köztük az Iszlám Dzsihád és a Hamász megtorlást helyezett kilátásba az izraeli hadsereg előző napi túl-karmi akciója miatt, amelyben megöltek öt palesztin aktivistát.

Önmérsékletre intik Izraelt

A Palesztin Hatóság nevében Száeb Erekát, az Izraellel való tárgyalásokért felelős miniszter elítélte a merényletet, és a tűzszünet tiszteletben tartására szólított fel. Ariel Saron izraeli kormányfő hivatalának egyik tisztségviselője viszont úgy vélekedett: ez az akció is bizonyítja, hogy a Palesztin Hatóságnak sürgős lépéseket kell tennie a terrorista csoportok felszámolására, mert enélkül nem lehet haladás az izraeli-palesztin rendezési folyamatban.

Elítélte a vasárnapi beér-sevai merényletet Mahmúd Abbász palesztin elnök is, aki „terrorista cselekménynek” nevezve a robbantást.

Abbász előbb Rámalláhban nyilatkozott újságírók előtt, majd nem sokkal később hivatala közleményt adott ki a merénylettel kapcsolatban.

Mint a WAFA palesztin hírügynökség jelentéséből kiderül, Abbász a terrorakció elítélése mellett felszólította a szembenálló feleket, hogy tartsák tiszteletben a hat hónappal ezelőtt az egyiptomi Sarm-es-Sejkben megkötött tűzszüneti megállapodást, mert ez mindkét oldal és békefolyamat érdeke. Ugyanakkor Izrael szemére vetette, hogy a hét közi túl-karmi katonai akcióval, amelyben öt palesztin aktivistát megöltek, „kiprovokálta” a támadást. Ezért Abbász önmérsékletre intette Izraelt egy esetleg megtorló lépés esetére.

Comments are closed.