Forrás: Híradó

A világ legjobb írói közé sorolta Heller Ágnes filozófus A. B. Jehosua (Yehoshua) izraeli írót, aki a Zsidó Nyári Fesztivál alkalmából kétnapos látogatásra érkezett Budapestre.

Az írót és magyarul megjelent legújabb művét, A személyzetis küldetése című regényt vasárnap, a fesztivál nyitónapján Heller Ágnes és Konrád György mutatta be a közönségnek. A másfélórás beszélgetés során a hallgatóság megtudhatta, hogy milyen nézeteket vall A. B. Jehosua az írói hivatásról és a sikerről, a politikáról és a vallásról.

A. B. Jehosua héber írónak tartja magát, mivel héber nyelven ír, véleménye szerint ugyanis „az író anyanyelvében él, s nemzeti hagyományokban táplálkozik”. A nemzetközi siker csak egy „bónusz”, számára ennél sokkal fontosabb az izraeli olvasók elismerése. Egy írónak elsősorban hazájában kell jónak lennie, s egy egy helyi lap egy jó kritikáját nem cserélné el a New York Times két jó recenziójára – mondta.

Természetesen szó esett legújabb könyvéről, „A személyzetis küldetése” című regényről is, amelyet Heller Ágnes „morális kérdés kapcsán” írt izgalmas kalandregénynek nevezett. A merényletben meghalt orosz asszony sorsán, s mindazokon keresztül, akik életében és holtában kapcsolatba kerültek vele, az író látleletet állít ki a modern izraeli társadalomról.

A mű születéséről A. B. Jehosua megjegyezte, hogy azokban a napokban kezdte írni, amikor a második intifáda alatt Izraelben ismét eluralkodott a terror. Különösen szörnyű volt ez azok számára, akik sokat tettek a békéért. Civilek haltak meg, s halálukban a katonákéval ellentétben nem volt semmi heroikus. Elégtételt sem volt kin venni, hiszen a merénylő is meghalt, s vére összekeveredett áldozatai vérével.

Az írók, a művészek lehetnek az a „kenőolaj”, amely gördülékenyebbé teszi a társadalmi „fogaskerekek” működését – válaszolta A. B. Jehosua (Yehoshua) az MTI-nek arra a kérdésére, hogy mi lehet a modern társadalomban egy író szerepe.

Az íróknak sokkal nagyobb a rálátásuk a társadalmi problémákra, nem kötik őket „gúzsba” személyes érdekek, vagyis morális oldalról közelítik meg a dolgokat.

„A nyelven keresztül szorosan kötődünk a társadalomhoz, jobban megértjük az emberek mentalítását és ki tudjuk fejezni gondolataikat és gondjaikat. Olyan dolgokat vagyunk képesek meglátni, amit a napi +túlélésért+ folytatott küzdelemmel elfoglalt politikusok nem vesznek észre” – mondta az MTI-nek A. B. Jehosua.

(Panoráma)

Comments are closed.