Forrás: Magyar Hírlap

Néznivaló

A táncművészetet a Győri Balett (képünkön) és a Magyar Fesztivál Balett képviselifotó: Hegedűs Márta

Minden eddiginél gazdagabb a programja a vasárnaptól szeptember 5-ig tartó VIII. Zsidó Nyári Fesztiválnak, ezért a tavalyi százezer résztvevő helyett az idén 120 ezer érdeklődőt prognosztizálnak a szervezők. A hagyományos könyv- és filmnapok mellett újdonság a kóser gasztronómiai napok bevezetése a Nagyvásárcsarnokban. A szintén tradicionális kántorkoncert vagy klezmerzene mellé most felzárkózik a magyar folklór is, a Muzsikás együttessel és Sebestyén Mártával; másrészt a cigányzene a Roma Virtuózok Kamarazenekarral, a közösen elszenvedett holokauszt hatvanadik évfordulója alkalmából. Erre emlékezik számos szimfonikus és dzsesszhangverseny is, a tánc nyelvén pedig a Győri Balett a Purimmal, illetve a Magyar Fesztivál Balett Markó Iván háromrészes estjével, a Siratófalakkal.

Színházi szenzációnak ígérkezik a világhírű román filmsztár, Maya Morgenstern vendégszereplése Solem Alechem Marienbad című darabjában, jiddis nyelven, magyar felirattal. Miközben nálunk hét évtizedes kihagyás után jelenik meg ismét ez a jellegzetes közép-európai kulturális tradíció a Belvárosi Színházban, Bukarestben a második világháború vége óta működött Állami Zsidó Színház. Bár a diktatúra végére szinte megszűnt a társulat és a közönség is a tömeges emigráció miatt, mégis sikerült megérni a rendszerváltást. Maya Morgenstern a Magyar Hírlapnak elmondta: manapság jiddisül klasszikus és kortárs műveket egyaránt játszanak, de vannak román nyelvű előadások is, sőt az izraeli vendégszínészek ivritül beszélnek, angol fordítással. Morgensternt olyan rangos román színházak is rendszeresen foglalkoztatják, mint a Bulandra és a Nottara, ezért ha elszólítja a kötelesség, Fehér Anna veszi át a szerepét, aki nyelvtanárral készült a szokatlan feladatra.

Képzőművészeti téren a Nekem szülőhazám… című sorozatban Pierre Székely Kősárkány című emlékkiállítása a súlypont, míg az itt élők közül Szilárd Klára sokoldalú munkásságával találkozhatunk Jaffától Szentendréig címmel. Egymást érik a fotótárlatok a legkülönfélébb témakörökben, múltba tekintéstől kortárs riportsorozatokig. A Zsidó Nyári Fesztivál – a Sziget és a Művészetek Völgye után – a harmadik leglátogatottabb hazai kulturális programsorozat, rég kitört fővárosi keretei közül. Az idei vidéki rendezvények színhelye Eger, Debrecen, Szeged, Zalaegerszeg, Nagykőrös és Kiskunhalas.

Wagner István

Comments are closed.