Forrás: NOL

Peter Fermie, Stephen Shepherd: Családi egészségkönyv

Kun J. Viktória, 2005. augusztus 27. 00:00

Tekintsünk el az olyan bugyuta kijelentésektől, hogy „a gyorséttermi ételek zsírosak, a zsírbevitel csökkentése pedig igen fontos, mert egyben a szélütés kockázatát is növeli”, vagy hogy „harmóniában és boldogan élni nem könnyű”. Tekintsünk el az olyan sajátságos osztályozásoktól is, mint a stresszé, amely szerint igen nagy megrázkódtatás a házastárs halála, a munkahely elvesztése, ennél egy fokkal kisebb a nyugdíj, a bizonyított terhesség, közeli barát halála, még kisebb a hitelfelvétel, míg a legalsó „kilengési szintet” az iskolaváltás, az étkezési szokások megváltoztatása, egy-egy családi ünnep vagy a nyaralás okozza.

Ha sikerül, akkor azt mondhatjuk: hasznos kézikönyvet forgatunk. Olyat, amely eligazít, várhatóan nemcsak az öngyógyításban, de abban is, hogy időben és a megfelelő helyen keressünk, kérjünk segítséget. A kiadvány könnyen áttekinthető, különösebb képességek, egészségügyi jártasság nélkül érthető eligazításokat ad, s néhol már-már tudományos mélységű értekezést kínál valamennyi szervünk, testrészünk működéséről. Megtudhatunk ugyan egy sor, a mindennapi egészségünkhöz talán nem nélkülözhetetlen információt is, például, hogy az askenázi zsidók érzékenyebbek a Crohn-betegségekre, vagy hogy pontosan mi is a kéztőcsonti alagút szindróma, az információk döntő többsége azonban tényleg hasznos és használható. A könyvet tárgymutató kíséri, közreadja a legfontosabb magyarországi címeket, értelmezi a gyakoribb idegen szavakat és kifejezéseket is.

A kiadvány, amelyet egyébként két, sokat látott, sok mindent megélt angol háziorvos állított össze, egy dologban már biztosan többet ad az eddigieknél. Külön bekezdést szán a horkolásnak. Igaz, arról, hogy melyek volnának a terhesség jelei, elődeihez hűen ebből a gyűjtésből se tudhatunk meg semmit… (B+V, 256 oldal, 7490 forint)

Comments are closed.