Forrás: MA

További 60 millió euróval támogatja az Európai Unió a gázai övezet újjáépítését. Az EU örömmel nyugtázta az izraeli kivonulás viszonylag békés jellegét.

2005.08.26 10:19 euhirek.hu

A békefolyamat ütemtervének megvalósítása felé tett jelentős lépésként könyveli el az Európai Bizottság a gázai övezet és a nyugati part északi részének kiürítését. A Bizottság örömmel nyugtázta a folyamat szoros összehangoltságát, a zsidó közösség és a palesztinok visszafogott magatartását, „amely a felek bátorságáról és elkötelezettségéről

tanúskodik”.

A külügyi biztos elégedett

„Erőt ad az, ahogyan a gázai övezet és a nyugati partvidék északi részének kiürítése folyik. Tudom, hogy ez csak a kezdet, és még hatalmas kihívásoknak nézünk elébe. Ezeken akar enyhíteni az Európai Bizottság, amely újabb, 60 millió euróval kívánja támogatni az infrastruktúra újjáépítését, és a palesztin intézmények megerősítését a gázai övezetben” – nyilatkozta Benita Ferrero-Waldner külügyi EU-biztos, aki szeptemberre ígért további

részleteket a támogatás ügyében.

A Bizottság által tervezett speciális csomag az övezet fellendülését szolgálná az új, főként vámügyi, szállítási, energetikai, infrastrukturális, egészségügyi és társadalompolitikai projektek támogatásával. A projektek kiválasztásába természetesen a Bizottságot is bevonják. A most bejelentett mellett a korábban ígért 20 millió eurós támogatást is kifizeti az EU, ez a pénz a gázai övezetbeli menekültek támogatását szolgálja.

Az idén negyedmilliárd euró az EU-tól a palesztinoknak

A Bizottság szeretne segíteni az államigazgatás, a demokrácia intézményei létrehozásában is. A palesztinoknak idén nyújtandó támogatás összege várhatóan meghaladja a 250 millió eurót.Az EU külügyminisztereinek jövő heti találkozóját megelőzően Javier Solana, az EU külpolitikai vezetője a Közép-Keletre látogat, ahol találkozik majd Ariel Sharon izraeli miniszterelnökkel és Mahmud Abbasz palesztin vezetővel. A látogatás célja demonstrálni, hogy az EU továbbra is minden erejével, elkötelezetten támogatja a békefolyamatot.

Comments are closed.